KONTROVERZNA IZJAVA

'PEDOFILIJA JE BOLEST, A NE KAŽNJIVO DJELO' Kardinal koji je nakon skandala odbio protjerati svećenike pedofile

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.03.2013. u 17:26

AFP

Južnoafrički kardinal Wilfrid Napier u intervjuu za BBC objavljenom u subotu izjavio je kako smatra da bi se prema pedofilima trebalo odnositi kao prema bolesnim ljudima, a ne kao prema zločincima.

"Iz iskustva mogu reći da pedofilija uistinu jest bolest, a ne kažnjivo djelo", rekao je nadbiskup Durbana, jedan od sudionika konklava na kojima je Jorge Mario Bergoglio izabran za papu.

"To je psihička bolest, a što činite s bolesnicima? Nastojite ih izliječiti. Kad bih ja, kao normalna osoba namjerno odlučio prekršiti zakon, trebao bih biti kažnjen", rekao je 72-godišnji nadbiskup poznat po svojim konzervativnim stajalištima.

Početkom 2000. kritizirali su ga zbog pasivnog stajališta u jednome skandalu sa svećenicima pedofilima, jer je odbio protjerati krivce iz južnoafričke katoličke crkve.

Kardinal je ispričao kako poznaje dvojicu svećenika koji su bili žrtve seksualnog nasilja u djetinjstvu i koji su kao odrasli ljudi postali pedofili. "Nemojte mi reći da su takve osobe odgovorne i krive na jednak način na koji su krivi i oni koji su se svjesno odlučili na takvo nešto. Ne mislim da bi takva osoba trebala biti kažnjena, s obzirom na to da je i sama svojedobno bila žrtva nasilja", kazao je kardinal.

Barbara Dorries, žrtva svećenika pedofila u djetinjstvu i članica američke udruge žrtava pedofilije, za BBC je rekla: "Možda to i jest neka vrsta bolesti, no to je i zločin, a zločine treba kazniti, zločinci trebaju odgovarati za svoje prošla i sadašnja nedjela".

Izdvajamo