DUGOROČNA RJEŠENJA

PEJČINOVIĆ BURIĆ U BRUXELLESU O MIGRACIJAMA Zauzela se za integriran pristup EU koji će mladima u Africi pružiti bolji život i zaustaviti migracije

 
Marija Pejčinović Burić
 Damjan Tadić / CROPIX

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić zauzela se u utorak u Bruxellesu za integrirani pristup EU-a s ciljem stvaranja uključivih društava u Africi koja će mladima omogućiti bolji život i spriječiti migracije.

Migracije su jedno od prioritetnih zajedničkih područja EU-a i Afričke unije o kojem su u ponedjeljak i utorak razgovarali ministri EU-a i Afričke unije (AU).

Između ta dva bloka uspostavljen je strukturirani dijalog o migracijama, a u cilju dugoročnog rješavanja izazova migracija na njihovu izvoru EU poseban naglasak stavlja na osnaživanje mladih.

Pejčinović Burić je "naglasila važnost integriranog pristupa EU-a u cilju stvaranja uključivih i održivih društava, koje će mladim ljudima u Africi dati perspektivu za život, rad i aktivno sudjelovanje u društvenim procesima u njihovim zemljama", priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskim poslova (MVEP).

Tema sastanka bilo je i stanje u Demokratskoj Republici Kongu nakon sporne pobjede Felixa Tshisekedija na predsjedničkim izborima.

Tshisekedi je tijesno pobjedio još jednog oporbenog kandidata Martina Fayulua na izborima 30. prosinca. No, Faluyu tvrdi da je pobjedio s više od 60 posto glasova, a AU je prošloga tjedna izrazila "ozbiljne sumnje" u vjerodostojnost izbornih rezultata.

Ni europski ni afrički ministri nisu na konferenciji za novinare izrjekom rekli da priznaju izbornu pobjedu Tshisekedija.

"Novi predsjednik suočen je s puno izazova. Mislimo da zbog toga predsjednik mora biti integrirajući faktor", rekla je šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Ministar vanjskih poslova Ruande Richard Sezibera, koji je na sastanku predstavljao AU, dodao je da je AU "i dalje predan suradnji s narodom Demokratske Republike Konga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:18