'ČVRSTO PROTIVLJENJE'

PEKING ZBOG ZAKONA O HONG KONGU NA KONZULTACIJE POZVAO AMERIČKOG VELEPOSLANIKA Od Trumpa su zatražili da 'ne provede' zakon koji podržava prosvjede

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.11.2019. u 08:43

Supporters of local candidate Kelvin Lam celebrate, after it was announced he won the local council elections in his district, at a polling station in the South Horizons West district in Hong Kong, China November 25, 2019. REUTERS/Thomas Peter REFILE - CORRECTING DATE TPX IMAGES OF THE DAY
Thomas Peter / REUTERS

Peking je u četvrtak objavio da je pozvao na konzultacije američkog veleposlanika u Kini, te je zatražio od Washingtona da "ne provede" zakon koji je u srijedu potpisao predsjednik Donald Trump kojim se podržavaju prosvjedi u Hong Kongu.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Le Yucheng izrazio je veleposlaniku Terryju Branstadu "čvrsto protivljenje" svoje zemlje i zatražio od Washingtona da "ispravi pogrešku" kako ne bi "dodatno naštetio kinesko-američkim odnosima i suradnji", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Donald Trump u srijedu je potpisao zakon koji podupire prosvjednike u Hong Kongu. "Danas sam potpisao zakon .. o ljudskim i demokratskim pravima u Hong Kongu", stoji u priopćenju Bijele kuće koja navodi predsjednika.

Rezoluciju je prije tjedan dana usvojila većina u Kongresu i još ju je trebao potpisati Trump da bi postala zakon.

"Potpisao sam zakon iz poštovanja prema predsjedniku Xiju (Jinpingu), Kini  i narodu Hong Konga. Zakon je donesen u nadi da će lideri i predstavnici Kine i Hong Konga moći prijateljski riješiti sporove te dovesti do dugoročnog mira i prosperiteta za sve", dodao je Trump u priopćenju.

Prije toga, kineska je vlada zaprijetila mjerama odmazde rekavši da je zakon "apsolutni užas koji prikriva mračne namjere".

Američki zakon je "jasan i jednostavan čin hegemonije", kaže se u ranijem priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Od početka prosvjeda u bivšoj britanskoj koloniji prije gotovo šest mjeseci, Peking osuđuje prosvjednike za koje kaže da ih 'teledirigiraju' strane zemlje, na prvom mjestu SAD i Velika Britanija.

Hongkonška vlada je izrazila "duboko žaljenje" nakon Trumpovog potpisivanja zakona, ocjenjujući da je to "loš znak prosvjednicima".

Policija ušla u devastirani kampus Politehničkog sveučilišta

Hongkonška policija u četvrtak je ušla u devastirani kampus sveučilišta koji su 11 dana držali prosvjednici kako bi pokupila molotovljeve koktele i druge opasne predmete koje su za sobom ostavili demonstranti.

Politehničko sveučilište u Hong Kongu bilo je epicentar prosvjeda 16. i 17. studenoga kada su izbili žestoki sukobi između policije i demonstranata.

Nakon tih događaja, najnasilnijih od početka prosvjeda u lipnju, prosvjednici su zauzeli Politehničko sveučilište oko kojega se rasporedio policijski kordon.

Velika većina njih se predala prije nego ih je uhitila policija a dio je uspio pobjeći.

U četvrtak ujutro, kada su policija i vatrogasci ušli kako bi osigurali kampus nakon 11 dana opsade, utvrđeno je da tamo više nema nikoga.

Kada se kampus osigura, počet će velika operacija čišćenja.

Izdvajamo