NOVI POKUS

Pentagon: Sjevernokorejski projektil ispaljen je s platforme a ne s podmornice

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.10.2019. u 23:52

What appears to be a submarine-launched ballistic missile (SLBM) flies in an undisclosed location in this undated picture released by North Korea's Central News Agency (KCNA) on October 2, 2019. KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT.
REUTERS

Pentagon je u četvrtak demantirao vijest da je balistički projektil koji je Sjeverna Koreja ispitala u srijedu ispaljen s podmornice, kao što je ustvrdio Pyongyang, rekavši da je zapravo riječ o morskoj platformi.

"Riječ je o balističkom projektilu kratkog do srednjeg dometa", rekao je pukovnik Pat Ryder, glasnogovornik američkog vojnog stožera, na tiskovnoj konferenciji.

"Nemamo nikakvih naznaka da je projektil ispaljen s podmornice. To je zapravo bila platforma u moru", dodao je.

Američki ministar obrane Mark Esper razgovarao je u četvrtak telefonom s japanskim kolegom Tarom Konom o tom novom sjevernokorejskom pokusu, rekao je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman na toj tiskovnoj konferenciji.

"Suglasili su se da su sjevernokorejska probna ispaljivanja bezrazložna provokacija koja ne priprema teren za diplomaciju i da ih Sjeverna Koreja više ne smije obavljati", dodao je.

Sjeverna Koreja je u četvrtak objavila da je dan ranije ispalila s podmornice balistički projektil kao "novu fazu" u svom vojnom programu dok očekuje nastavak razgovora s Washingtonom o svom nuklearnom programu.

"Novi tip balističkog projektila ispaljen je u vertikalnom modu" u srijedu u vodama blizu zaljeva Wonsana, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA rekavši da je riječ o projektilu Pukguksong-3.

Na snimkama koje je objavilo službeno glasilo Rodong Sinmun vidi se crno-bijeli projektil koji izranja iz mora i leti uvis.

No blizu projektila može se vidjeti i mali tegljač, što upućuje na to da je projektil ispaljen s polupotopljene teglenice a ne s podmornice.

Dužnosnik Pentagona koji je htio ostati anoniman rekao je da Pyongyang ne posjeduje podmornice s kojih bi se mogli lansirati takvi projektili.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo