NEVJEROJATNO

PET DANA NAKON IZBORA U BiH JOŠ TRAJE PREBROJAVANJE GLASOVA Nevažećih listića je 500.000: 'Izborna utrka za Predsjedništvo duboko je kompromitirana!'

 
Željko Komšić
 Dado Ruvić / CROPIX

Zbog velikog broja nevažećih listića, koji premašuju 7 posto, mnogi u BiH pozivaju na novo prebrojavanje.

Spremni smo, odgovorio im je jučer predsjednik Centralne izborne komisije Branko Petrić: 30.000 vreća s listićima idućih će dana biti prebačeno u centralno skladište u Lukavici pored Sarajeva, gdje će listići biti dostupni za eventualno kontrolno brojanje.

Ograničen izbor

Broj nevažećih listića prešao je 500.000, a još nisu prebrojani svi glasovi. Međutim, predsjednik izborne komisije Branko Petrić tvrdi da je to uobičajeno za izbore u BiH i da je broj nevažećih listića (7,9 posto) i dalje manji 8,3 posto koliko ih je bilo 2014.Pritom je većina nevažećih listića ostavljena prazna, ustvrdio je Branko Petrić i time neizravno odgovorio kandidatu SDP-a Denisu Bećiroviću koji smatra da je oštećen. Bećiroviću je sumnjivo to što je broj nevažećih listića veći od razlike u glasovima između njega i kandidata SDA Šefika Džaferovića.

Predsjednik izborne komisije je sugerirao kako je zanimljivo što većina takvih glasova dolazi iz općina recimo u Republici Srpskoj, gdje žive većinom Bošnjaci, ili onih u Federaciji BiH s pretežno srpskim stanovništvom. Naime, Srbi u Federaciji BiH mogu glasati samo za hrvatskog ili bošnjačkog člana, dok građani Republike Srpskog mogu birati samo između više kandidata za srpskog člana Predsjedništva.

Radončić se žali

No najveći broj nevažećih listića nije za Predsjedništvo BiH (6,6 posto), nego za Skupštinu BiH: 8,8 posto.

Još u samoj izbornoj noći na prevaru se žalio Fahrudin Radončić, koji je osvojio iznenađujućih 13 posto za člana Predsjedništva, iako je slovio za jednog od favorita. SDP BiH jučer je objavio priopćenje u kojem tvrdi da je njihov kandidat Bećirović pokraden. “Evidentno je da je izborni proces duboko kompromitiran i ozbiljno doveden u pitanje, posebno kada je u pitanju izborna utrka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda”, optužuje SDP.

Nakon 99 posto prebrojenih glasova, Džaferović je pobjednik sa 206.045 glasa, odnosno 15.672 više od kandidata SDP-a. Praznih listića za bošnjačkog člana Predsjedništva dosad je 35.064 (3,36 posto), dok je krivo ispunjenih ili išaranih 38.839 ili 3,7 posto. U Europi je uobičajeno da broj nevažećih listića ne prelazi 3 posto, no u BiH birači biraju za čak tri razine vlasti.

Neću dati ostavku ni pod kojim uvjetima, baš me briga za moguće ucjene HDZ-a

Neću dati ostavku ni pod kakvim uvjetima, poručio je novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić u intervjuu za N1. Odgovorio je tako na pitanje što će napraviti ako HDZ BiH bude inzistirao na ostavci. Komšić se zahvalio poglavaru Islamske zajednice BiH Huseinu Kavazoviću što je dva dana prije izbora u intervjuu izdanju Večernjeg lista za BiH rekao da nije u redu da jedan narod glasa za predstavnike drugog naroda. “Zahvalan sam reisu što je to rekao jer mi je skinuo veliki teret s vrata”, rekao je Komšić, aludirajući na teorije urote da su Bošnjaci organizirano, u dogovoru sa SDA i vjerskim vođama, masovno glasali za Komšića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:23