PRAVORIJEK

PET OSOBA OSUĐENO NA SMRT ZBOG UBOJSTVA SAUDIJSKOG NOVINARA Bliski prinčev suradnik oslobođen optužbi za mučnu likvidaciju

Jamal Khashoggi ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu; princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman; turski istražitelj obavlja očevid u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu
 Reuters TV, Murad Sezer, Press Association / Profimedia, REUTERS

Pet osoba je osuđeno na smrt, a tri na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 24 godine za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u listopadu prošle godine u Istanbulu, objavilo je u ponedjeljak tužiteljstvo Saudijske Arabije.

Khashoggi, žestoki kritičar saudijskog prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, imao je stalno boravište u Sjedinjenim Državama. Posljednji je put viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. listopada 2018. gdje je želio izvaditi dokumente za vjenčanje.

Njegovo je tijelo navodno raskomadano i uklonjeno iz zgrade konzulata, no posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Ubojstvo je izazvalo veliko zgražanje u svijetu i nanijelo štetu imidžu princa bin Salmana. CIA i neke zapadne vlade su tada objavile da vjeruju da je ubojstvo naredio upravo nasljednik krune, no saudijski dužnosnici su to opovrgavali.

U tajnom postupku za ubojstvo Khashoggija sudilo se 11-orici osumnjičenika. Bivši kraljevski savjetnik Saud al-Kahtani je također bio pod istragom, ali protiv njega na kraju optužnica nije podignuta te je oslobođen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:26