IZUMITELJ UBOJICA

PETER MADSEN OPTUŽEN ZA UBOJSTVO MLADE NOVINARKE KIM WALL 'Imao je kratak fitilj i svađao se s novinarima. Želio se osvetiti'

 
 Scanpix Denmark/Martin Sylvest/Peter Thompson/TT NEWS AGENCY/ Tom Wall/REUTERS / Screenshot/YouTube

Ekscentrični danski izumitelj Peter Madsen gleda u kameru, odjeven u zeleni maskirni kombinezon, desne ruke podignute u zrak, pokazujući palac gore, signalizirajući da je sve u redu, da je sve OK... Bio je to njegov odgovor na pitanje novinara danske televizije o tome je li dobro, a koji su izvještavali o potonuću njegove podmornice i njegovu spašavanju.

No, naravno da, unatoč palcu gore, ništa nije ni dobro niti OK. Samo što, zato što još uvijek nitko nije znao što se dogodilo s mladom novinarkom Kim Wall - koja je posljednji put viđena dan ranije, upravo u njegovu društvu - nitko nije znao koliko je zapravo loše.

U trenutku kad ga je snimila kamera televizije TV2 Madsen se iskrcavao s broda koji mu je spasio život, u zaljevu Koge, nedugo nakon što je njegov 40 tona teški Nautilus, koji je sam izradio, potonuo na dno. Kamere su u biti, a da u tom trenutku to nitko nije znao, zabilježile prvu javnu reakciju ubojice, koji je u tom trenutku govorio o svemu samo ne o svojoj žrtvi.

Osiguranje

Naime, tog dana kad je snimljen, 11. kolovoza, još nitko nije znao gdje je točno 30-godišnja novinarka Kim Wall. Znalo se samo da se ona dan ranije, u večernjim satima, ukrcala na Madsenovu podmornicu, o kojoj je radila priču, i da su se otisnuli iz luke. To je bilo posljednji put da je viđena živa. Nakon što je njezin dečko prijavio njen nestanak iste noći, zabrinut što se još nije vratila, policija je počela tragati za podmornicom i njeno dvoje putnika. Prvi put je primijećena tek dan kasnije, u prijepodnevnim satima, no samo 30 minuta kasnije je potnula. Madsen je uspješno spašen. Na kopnu, pred TV2, “pravio se potpuno lud”.

Screenshot / YouTube
Reakcija Petera Madsena nakon potonuća podmornice

Kamere su ga snimile, prenosi britanski Daily Mail pozivajući se na izvještaje iz medija kao što su Ekstrabaldet, Expressen i Aftonbladet, kako razgovara s policajcima. Zanimalo ih je što znao o nestaloj Kim Wall.

- Imate li ikakve podatke o njenim kontaktima - pitali su ga.

- U mom telefonu na dnu oceana - odgovorio im je Madsen.

- Dakle, ne znate njeno ime ili što? - nastavili su ga ispitivati.

- Samo da se zove Kim. Ne provjeravam pozadinu novinara, oni nazovu i pitaju ‘mogu li vas intervjuirati’ - odgovorio im je Madsen, u Danskoj poznat po ekscentričnim i ambicioznim projektima, podmornici iz kućne radinosti i vlastitom svemirskom programu.

Kamera ga dalje slijedi kako vrlo opušteno priča novinarima da je podmornica potonula zbog problema na jednom od njegovih balastnih spremnika.

The home-made submarine
Peter Thompson / REUTERS
Podmornica UC3 Nautilus Petera Madsena

- Tek sam krenuo u vožnju, u svrhe vježbe, kada se dogodio problem s balastnim spremnikom. Nije bio jako ozbiljan, no kad sam ga pokušao popraviti, stvari su samo postale gore. Nautilus je potonuo u roku od 30 sekundi, tako da nisam imao vremena zatvoriti nikakve otvore ili bilo što drugo. Što je dobro, jer inače bih bio dolje - ispričao im je smijući se te nastavio govoriti o tome kako se može doći do potonule podmornice, koliko bi to moglo koštati te da ima nekakvo osiguranje podmornice. Nijednom riječi nije spomenuo Kim, ženu čiju su krv istražitelji kasnije pronašli na Nautilusu, a ostatke tijela - torzo s kojeg su odrezane ruke, noge i glava - u zaljevu Koge.

Usamljeni štreber

Naravno, kasnije, pritisnut od policije, Madsen je ipak spomenuo Kim. Prvo da ju je ostavio živu i zdravu, a potom da se dogodila nesreća i da ju je pokopao u moru. “Pokop” je - ispada sad - podrazumijevao komadanje tijela i pričvršćivanje metala na torzo kako bi potonuo na dno.

A photo of Swedish journalist Kim Wall who was aboard a submarine
TT NEWS AGENCY/ Tom Wall / REUTERS
Kim Wall

O akterima gnjusnog slučaja sada na vidjelo izlazi niz detalja. O ubijenoj Kim, Šveđanki koja je živjela na relaciji Peking - New York, sve najbolje, dok se u slučaju ekscentričnog Madsena štedi na epitetima.

Navodno ima povijest sukoba s novinarima koji su “loše” pisali o njegovu projektu.

- Često je u konfliktima i ima mnogo neprijatelja - rekao je Thomas Djursing koji je napisao knjigu o Madsenu.

- Bacit će alat na vas. No, u isto vrijeme, nije nasilna osoba. Nikada ga se nisam bojao - rekao je te dodao kako ne poznaje novinara s kojim ovaj nije bio u konfliktu.

U njegovoj knjizi naslovljenoj “Rocket Madsen” izumitelj se opisuje kao “štreber s malo prijatelja”, koji je odrastao s ocem nakon što su mu se roditelji razveli. Još kao mlad učlanio se u nekoliko klubova za putovanja u svemir, no nedostatak strpljenja i kratki fitilj doveli su do toga da je bio izbačen.

Members of the Danish Emergency Management Agency (DEMA) assist police in the search in the Kim Wall case at Kalvebod Faelled in Copenhagen, Denmark, August 23, 2017. Scanpix Denmark/Martin Sylvest/ via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. DENMARK OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN DENMARK.
Scanpix Denmark/Martin Sylvest / REUTERS
Danska policija pretražuje područje u zaljevu Koge

- Proteklih nekoliko godina vodio se svojevrsnom osvetom. Kako bi pokazao onima s kojima je radio u prošlosti, a koji su u međuvremenu postali njegovi neprijatelji, da ih može pobijediti - rekao je Djursing. - On je luda osoba - rekao je pak fotograf Bo Tornvig.

- Mislim, gradnja svemirskih raketa i vozikanje u podmornici iz kućne radinosti nije normalno ponašanje. No nikada nisam vidio da je na nekoga podigao ruku. Cijela priča je doista užasna - rekao je.

Potraga

Inače, Madsen je isprva tvrdio da je Kim Wall iskrcao na obali nedugo nakon 22 sata istog dana, 10. kolovoza. Navodno je, pišu lokalni mediji, u isto vrijeme poslao misterioznu poruku prijatelju u kojoj je rekao da je ostavio podmornicu i u kojoj mu je otkazao druženje na njoj sljedećeg dana. Nije odgovorio na pitanje prijatelja zašto je njihovo druženje u podmornici otkazano.

Policija nastavlja potragu za ostacima njena tijela, ali i odjećom. Ona navodno nije pronađena ni na podmornici. Madsen je i službeno optužen za ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:53