FUTURES GROZNICA

Pet glavnih pitanja za sve koji žele uložiti u bitcoin

 
 REUTERS

Američka burza Chicago Board Options Exchange (CBOE) u nedjelju je počela trgovati terminskim ugovorima vezanima uz cijenu bitcoina, a do jučer poslijepodne trgovalo se s više od 3250 “futuresa”.

Službeni početak trgovanja, uslijed velikog interesa, obilježilo je rušenje internetske stranice CBOE-a. No, ubrzo je krenulo s normalnim radom. Na svom Twitter profilu CBOE je objavio da se u prva dva sata trgovalo s čak 800 “futuresa”. Pri otvaranju trgovanja bitcoin je prema ugovoru s najvećim prometom vrijedio 15.460 dolara, a jučer u 17 sati iznosio je 18.230 dolara. “Futuresi” ili terminski ugovori omogućuju investitorima da se “klade” na cijenu bitcoina u budućnosti i tako zarađuju na njezinim fluktuacijama.

Što je bitcoin?

To je osnovna jedinica decentralizirane digitalne valute, puštena u optjecaj 2009. Ta kriptovaluta isključuje banke kao posrednika, a transakcije potvrđuju korisnici međusobno. Cijena bitcoina rapidno raste, početkom godine bila je samo 700 dolara, dok je jučer dosegnuo više od 16.000 dolara. Optimisti kažu da će rasti i do nekoliko stotina tisuća dolara. Ukupna tržišna kapitalizacija bitcoina, po podacima s Coindeska, veća je od 273 milijarde dolara.

Kako doći do prvog bitcoina?

Bitcoin se može dobiti rudarenjem, postupkom u kojem se troši snaga računala kako bi radilo na algoritmu i pritom “kopalo” bitcoine. Može se i kupiti od fizičke osobe ili na bankomatima (u Zagrebu, Rijeci i Splitu). No, najviše se trguje preko burze. Najpoznatije burze su Coinbase, Coinmama i Kraken, dok su Hrvati najčešći posjetitelji slovenske burze BitStamp te hrvatskog BitKonana i Electrocoina. Bitcoin se u prilikom kupnje čuva u digitalnom novčaniku, a sve se više preporučuje hardverski novčanik kao sigurniji način pohrane.

Što je “futures” ili terminski ugovor?

To je vrsta financijskog derivata, odnosno sporazum između kupca i prodavatelja o kupnji/prodaji određenih roba, poput vrijednosnica ili proizvoda, po unaprijed dogovorenoj cijeni na neki budući datum određen ugovorom. Tako se inače trguje zlatom, bakrom, naftom i drugom imovinom. U pravilu njima se trguje na burzama.

Gdje će se sve moći trgovati derivatima bitcoina?

Osim na CBOE, od sljedećeg ponedjeljka moći će se trgovati i na burzi Chicago Merc. U prvoj polovici 2018. tu uslugu planira ponuditi i Nasdaq, a najavila ju je i burza u Tokiju, što ne čudi jer je Japan najveće tržište bitcoinima na svijetu. Ovaj korak pokazuje da bi Wall Street mogao početi prihvaćati kriptovalute kao mainstream financijske instrumente.

Kakvi su rizici ulaganja u bitcoin i njegove derivate?

Dok bitcoin iz sata u sat rapidno raste, jača i skepsa u njegovo ulaganje. Spekulira se o pucanju tog financijskog balona, a Jamie Dimon, CEO JPMorgan Chasea, smatra ga prevarom. Američka udruga za terminske ugovore, piše Bloomberg, ovaj mjesec priopćila je da je trgovanje “futuresima” bitcoina pokrenuto bez razmatranja svih rizika. No, u prilog trgovanju derivatima ide činjenica da se njime smanjuje rizik od krađe. Slovenskom NiceHashu u četvrtak su ukradeni bitcoini vrijedni 65 milijuna dolara.

Odvagnite rizike i potencijalne koristi

Koliko Hrvati pokazuju interes za ulaganjem?

- Dok su strani ulagači zagrizli udicu, nije poznato koliko su Hrvati pokazali interesa za kriptovalute, trgovinu njima i njihovim izvedenica. Iz Hanfe su nam rekli kako dosad nisu dobili upite vezane uz investiranje u terminske ugovore bitcoina. Ipak, savjetuju da se prije ulaganja u ovakve valute i izvedenice dobro odvagnu rizici i potencijalne koristi ulaganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:08