OPTIMIZAM ZA CRNU GORU

Picula: zapadni Balkan ne može ostati izvan planova europske vanjske politike

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.10.2019. u 23:57

Zagreb, 111116.
Mimara, panel konferencija Quo Vadis, Europa posvecena sadasnjosti i buducnosti EU u organizaciji Ureda za informiranje EU parlamenta u Hrvatskoj. Uvodni govor na konferenciji odrzao je predsjednik Vlade Andrej Plenkovic.
Na fotografiji: Tonino Picula.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Tonino Picula

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula rekao je u ponedjeljak kako zapadni Balkan ne smije ostati po strani kada se planira buduća europska vanjska politika.

"Ono što ohrabruje i što treba podijeliti s crnogorskom javnošću je da je nova Europska komisija, svjesna mnogih problema koje nasljeđuje od stare, izabrala za visokog predstavnika za zajedničku europsku vanjsku i sigurnosnu politiku čovjeka koji je prilikom saslušanja u Europskom parlamentu vrlo jasno stavio do znanja da zapadni Balkan ne može ostati po strani kada se planira buduća europska vanjska politika," rekao je Picula u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Iako je svega nekoliko dana prošlo od njegovog imenovanja, Picula kaže da su ga osobni politički putevi često vodili u Crnu Goru tako da je upoznat s političkom realnošću u toj zemlji.

Ipak, priznaje da planove Bruxellesa nije lako prognozirati u danima kada EU ima mnogo unutarnjih problema. On ipak ohrabruje Crnu Goru da nastavi putem kojim je krenula.

"Crna Gora je daleko odmakla, 32 poglavlja su zatvorena i prije svega to je jedna vrsta, ne samo tehničkog nego i političkog procesa koji se odvija kako bi prije svega stvari u Crnoj Gori bile bolje", naglasio je Picula koji je 10. Iistopada imenovan za izvjestitelja Europskog parlamenta za Crnu Goru.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo