OPTIMIZAM ZA CRNU GORU

Picula: zapadni Balkan ne može ostati izvan planova europske vanjske politike

Tonino Picula
 Bruno Konjević / CROPIX

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula rekao je u ponedjeljak kako zapadni Balkan ne smije ostati po strani kada se planira buduća europska vanjska politika.

"Ono što ohrabruje i što treba podijeliti s crnogorskom javnošću je da je nova Europska komisija, svjesna mnogih problema koje nasljeđuje od stare, izabrala za visokog predstavnika za zajedničku europsku vanjsku i sigurnosnu politiku čovjeka koji je prilikom saslušanja u Europskom parlamentu vrlo jasno stavio do znanja da zapadni Balkan ne može ostati po strani kada se planira buduća europska vanjska politika," rekao je Picula u intervjuu Televiziji Crne Gore.

Iako je svega nekoliko dana prošlo od njegovog imenovanja, Picula kaže da su ga osobni politički putevi često vodili u Crnu Goru tako da je upoznat s političkom realnošću u toj zemlji.

Ipak, priznaje da planove Bruxellesa nije lako prognozirati u danima kada EU ima mnogo unutarnjih problema. On ipak ohrabruje Crnu Goru da nastavi putem kojim je krenula.

"Crna Gora je daleko odmakla, 32 poglavlja su zatvorena i prije svega to je jedna vrsta, ne samo tehničkog nego i političkog procesa koji se odvija kako bi prije svega stvari u Crnoj Gori bile bolje", naglasio je Picula koji je 10. Iistopada imenovan za izvjestitelja Europskog parlamenta za Crnu Goru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:52