HOLLYWOOD NAGLAVAČKE

PIPALA ME PO STRAŽNJICI, TRLJALA SE O MENE, TJERALA ME DA SPAVAM S NJOM Jedna od vodećih feministica suspendirana zbog spolnog zlostavljanja studenta

 
Avital Ronell i Nimrod Reitman
 YouTube/Facebook

U jeku brojnih slučajeva moćnih holivudskih 'alfa mužjaka' koji su iskorištavali svoju poziciju za seksualno maltretiranje žena u filmskoj industriji, u akademskoj zajednici dogodio se potpuno obrnuti slučaj. Avital Ronell, svjetski ugledna filozofkinja i profesorica njemačkog jezika i komparativne književnosti na Sveučilištu u New Yorku (NYU), proglašena je odgovornom za seksualno uznemiravanje bivšeg studenta Nimroda Reitmana.

11-mjesečna istraga utvrdila je da je iznimno cijenjena profesorica Ronell odgovorna za fizičko i verbalno seksualno uznemiravanje i da je njezino ponašanje bilo "dovoljno utjecajno da promijeni uvjete Reitmanova studijskog okruženja". Posljedično, sveučilište je suspendiralo profesoricu Ronell u sljedećoj akademskoj godini, piše New York Times.

Reitman je naveo da ga je seksualno gnjavila tri godine, obasipajući ga e-mailovima u kojima mu se obraća s "moj najobožavaniji", "slatka umiljata beba", "cock-er spaniel" i "moj zapanjujući i prekrasni Nimrod".

Po zaključenju ovog slučaja skupina istaknutih učenjaka širom svijeta potpisalo je pismo podrške profesorici Ronell, a prva među potpisnicima bila je jedna od najutjecajnijih feministkinja današnjice Judith Butler, autorica knjige 'Rodna nevolja', kao i svjetski slavni slovenski filozof Slavoj Žižek.

U pismu upućenom NYU-u navode kako su vidjeli odnos prof. Ronell sa studentima, a neki poznaju i "osobu koja je povela ovu malicioznu kampanju protiv nje". Profesori su jamčili o njezinom karakteru i intelektualnoj posvećenosti, te su tražili da se prema njoj postupa s dignitetom, sukladno zaslugama osobe s njezinom međunarodnom reputacijom. Žrtvi su pritom prigovorili što se javio nakon više godina šutnje.

Reitman, koji sada ima 34 godine i trenutno je na Harvardu, tvrdi da ga je profesorica Ronell (66) ljubila i dirala mnogo puta, spavala u njegovom krevetu s njim, tražila od njega da legne u njezin krevet, držala ga za ruku, pisala mu poruke i zvala ga neprestano te odbijala raditi s njim ako joj ne udovolji.

U ovoj priči valja imati na umu: Reitman je homoseksualne orijentacije i sada je vjenčan s muškarcem, a profesorica Ronell je lezbijka!

U izjavi za New York Times Ronell je opovrgnula da se radilo o uznemiravanju: "Naša komunikacija - za koju Reitman sada tvrdi da je bila seksualno uznemiravanje - bila je između dvije odrasle osobe, gay muškarca i queer žene, koji dijele izraelsku baštinu, kao i sklonost ekstravagantnoj i neformalnoj komunikaciji koja proizlazi iz našeg zajedničkog akademskog zaleđa i senzibiliteta. Te komunikacije on je bio opetovano poticao i na njih odgovarao u razdoblju od tri godine."

Dvije godine nakon doktorata na NYU, Reitman je uložio žalbu sukladno američkom saveznom zakonu ('Title IX') kojim se sprječava seksualna diskriminacija u obrazovnom sustavu. U svibnju je sveučilište proglasilo profesoricu Ronell odgovornom za seksualno uznemiravanje, ali ju je oslobodilo drugih optužbu (uhođenje, odmazda). Reitmanov odvjetnik kazao je da su on i njegov odvjetnik napravili nacrt sudske tužbe protiv NYU-a i profesorice Ronell, te da razmišljaju o daljnjim koracima.

Na sveučilištu kažu da su vrlo skloni Reitmanu, ali tvrde da nema razloga za višemilijunsku tužbu, a kao argument navode njihov potez prema profesorici.

New York Times, koji je svojim razotkrivanjem holivudskog mogula Harveyja Weinsteina zapravo postavio temelje pokreta '#MeToo', primjećuje da je ovaj slučaj jako nalik situacijama u kojima su moćne muškarce optužene za seksualno napastovanje branili njihovi jednako utjecajni kolege, i to na način da bi pokušali ocrniti - žrtvu.

'Pritiskala je svoju stražnjicu na moje prepone'

Problemi su započeli, prema Reitmanu, u proljeće 2012., prije nego što je službeno započeo studij. Profesorica Ronell pozvala ga je da ode s njom u Pariz na nekoliko dana. Prvog dana tražila ga je da joj čita poeziju u njezinoj spavaćoj sobi za vrijeme popodnevnog odmora. Bilo mu je to čudno, kazao je istražiteljima, ali nije želio raditi scenu. No, tada ga je, kazao je, povukla u krevet.

"Stavila je moje ruke na svoja prsa, te je pritiskala svoju stražnjicu o moje prepone. Ljubila me, ljubila moje ruke, moj torzo", ispričao je Reitman i dodao da se te večeri odigrala slična scena. Sljedećeg jutra, tvrdi, kazao joj je da sinoćnji događaj nije bio O.K.

U vrijeme urgana Sandy u listopadu 2012. profesorica Ronell se pojavila u njegovom stanu jer je kod nje nestalo struje. On je kazao da ga je, usprkos njegovim primjedbama, uvjerila da bi oboje mogli spavati u njegovom krevetu. Kad su legli zajedno, dirala ga je i ljubila svake noći gotovo tjedan dana, kazao je u svom iskazu. Taj je navod profesorica Ronell opovrgnula putem svog odvjetnika. Ona je kazala da je ostala kod njega samo dvije noći nakon uragana, i to na Reitmanov poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:05