KAMPANJA LEGALIZACIJE

PIŠTOLJI, REVOLVERI, AUTOMATI, STROJNICE U Srbiji je naoružano približno dva milijuna građana

Rijeka, 210910.Danas je na press konferenciji u Policijskoj upravi u Rijeci prikazana veca kolicina raznog oruzja i eksplozivnih sredstava koja je nadjena kod pedesetosam godisnjeg rijecana. Ovo oruzje je pronadjeneo u njegovoj kuci u mjestu Risika na otoku Krku. Na konferenciji je receno da se danas nastavlja potraga za jos oruzja koje se nalazi u njegovom stanu u Rijeci.Foto: Zeljko Sop / CROPIX
 Željko Šop / CROPIX

BEOGRAD - U Srbiji je registrirano oko milijun komada oružja, a grube procjene su da građani protuzakonito posjeduju od najmanje 200.000 pa do čak 900.000 komada nelegalnog malokalibarskog i lakog naoružanja, što bi značilo da je naoružano približno dva milijuna ljudi, piše u ponedjeljak beogradski tisak.

U Srbiji je u tijeku tromjesečna kampanja za legaliziranje oružja, a za prvih mjesec i pol predano je 480 komada, oko 41.000 komada streljiva raznog kalibra te 264 bombe i eksplozivna sredstva, a podnesena su ukupno 1.023 zahtjeva za legalizaciju.

Kampanju legalizacije oružja podržala je Europska unija (EU) posredstvom Centra za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Europi (SEESAC), a financiranje je osigurano odlukom Vijeća EU.

Kako navode beogradske Večernje novosti, u SEESAC-u kažu da su od 2002., uz potporu EU, u regiji uspjeli smanjiti količinu neželjenog i prekomjernog lakog oružja i streljiva za oko 300.000 komada, a riječ je o pištoljima, revolverima, automatima, jurišnim puškama i strojnicama.

"Najčešće žrtve su civili, žene i djeca, a stradaju u lokalnim sukobima, ali i u nesretnim slučajevima te u obiteljskom nasilju. Eliminiranje ilegalnog oružja pridonosi sigurnosti, premda ne treba zanemariti ni zloporabe oružja koje je u legalnom posjedu", upozorava Svetlana Đurđević Lukić, koja je u okviru Centra za istraživanje javnih politika provela analizu zloporabe oružja u posljednje dvije godine.

Po njezinim riječima, analiza oružanih incidenata i konfliktnih situacija pokazala je da se šest puta više koristi neregistrirano oružje, a kada bi se ono legaliziralo, počinitelji bi, zahvaljujući bazi podataka, bili brže otkriveni. Podaci potvrđuju kako je u analiziranim incidentima u kojima je oružje korišteno u kriminalnom kontekstu svega sedam posto (11 slučajeva) završilo smrtnim ishodom te da je više žrtva bilo kad je oružje korišteno u obiteljskom nasilju (12) i ubojstvima zbog svađa, novca i ljubomore (15). "To ruši našu predodžbu kako ‘običan građanin’ nema veze sa zloporabama oružja i da je ono prvenstveno vezano uz kriminal", ocjenjuje Đurđević Lukić.

Kampanje prikupljanja oružja provode se širom regije, a Večernje novosti navode da je u Hrvatskoj od 2007. u tijeku trajna kampanja prikupljanja oružja i podizanja svijesti građana o opasnostima koje oružje nosi ili ih može prouzročiti.

U Crnoj Gori je trajna legalizacija izglasana početkom ove godine, a kampanja je u pripremi, a vođenje kampanja izravno podupire SEESAC.

Projekt dobrovoljne predaje oružja na Kosovu pod nazivom "Oružje za razvoj" 2003. nije dao željene rezultate pa su procjene iz 2006. bile da je u opticaju najmanje oko 400.000 komada lakog oružja, a po novim procjenama i znatno više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:48