MITHOLZ

PITORESKNO SELO PRED EVAKUACIJOM KAKVU SVIJET NIJE VIDIO Otjerat će ih iz kuća na najmanje 10 godina: 'Toliko nam treba samo za pripreme zahvata'

 
 LOETSCHER CHLAUS / Alamy / Alamy / Profimedia

Stanovnici švicarskog sela Mitholza možda će svoje domove morati napustiti na više od deset godina kako bi se očistilo obližnje skrovište oružja iz Drugog svjetskog rata, piše BBC.

Švicarsko Ministarstvo obrane prošle je godine zaključilo da skrovište oružja predstavlja "neprihvatljivu" prijetnju za stanovnike Mitholza. "Ovisno o tome kako će radovi teći, lokalno bi stanovništvo trebalo očekivati da će evakuacija trajati i više od deset godina", rekli su iz ministarstva. Ministrica obrane Viola Amherd u utorak je rekla da bi cijela akcija mogla koštati i više od milijardu švicarskih franaka.

Javna rasprava o tome kako najbolje riješiti ovu situacija još uvijek traje, a evakuacijski plan stanovnici sela moraju odobriti.

"Obitelji koje tamo žive u tom su mjestu prisutne generacijama", rekla je Brigitte Rindlisbacher, predsjednica radne skupine koja smišlja rješenje za spomenuti problem. "Boli vidjeti ih u ovakvoj situaciji."

Skrovište oružja kod Mitholza djelomično je eksplodiralo 1947. godine. U toj je eksploziji smrtno stradalo devet osoba, a uništen je obližnji željeznički kolodvor. Oko 3.500 tona municije još se uvijek nalazi ispod kamena na toj lokaciji.

Leupin & Schwank, Bern/Swiss Federal Archives / JAVNA DOMENA
Posljedice eksplozije u skrovištu oružja (fotografirano u siječnju 1948. godine)
Leo Wehrli/ETH-Bibliothek / CC BY-SA 4.0
Posljedice eksplozije u skrovištu oružja (fotografirano 8. kolovoza 1949. godine)

U izvještaju iz 2018. godine stoji da se opasnost koju to skrovište predstavlja desetljećima podcjenjivala te bi akcija uklanjanja eksploziva mogla biti "jako složena". Prema svemu sudeći, spomenuti će se kamen možda morati uklanjati u fazama.

Dužnosnici vjeruju da bi pripreme lokaliteta za evakuaciju mogle trajati najmanje deset godina, a uključivale bi i izgradnju sigurnosne ceste kako bi se područje moglo zaobilaziti.

Evakuacija stanovništva Mitholza stoga ne bi mogla početi prije 2031. godine.

Izvještaj o trenutnoj situaciji u i oko skrovišta trebalo bi se objaviti 17. travnja ove godine.

Švicarska javna televizija RTS izvještava da je vijest o opasnosti i evakuaciji šokirala tamošnjih 800 stanovnika.

Jedna je osoba za RTS rekla da je "želudac boli" od pomisli na evakuaciju, a druga je rekla da će bilo kakva molba za odlaskom morati doći s obećanjem o kompenzaciji.

Trenutno se razmatra da se skrovište zakopa ispod još kamenja.

Što tako veliko skrovište oružja radi u Švicarskoj, zemlji koja je od 1815. godine nije sudjelovala u nijednom ratu, pa tako ni u Drugom svjetskom?

Unatoč tome, Švicarska je za vrijeme rata bila potpuno okružena. Nacistička Njemačka bila je s jedne strane, a saveznici s druge. Adolf Hitler u jednom je trenutku čak dao napraviti planove za invaziju.

Kako bi odgovorili na tu potencijalnu prijetnju, Švicarska je unovačila stotine tisuća muškaraca. Razvili su obrambeni plan i u planinama izgradili utvrde kako bi se mogli obraniti od napadača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:17