SVE VEĆI PRITISAK

PJONGJANG I WASHINGTON NASTAVLJAJU PREGOVORE Ulozi su narasli, ali nitko nije pokazao spremnost na kompromis

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2019. u 09:09

U.S. President Donald Trump shakes hands with North Korean leader Kim Jong Un as they meet at the demilitarized zone separating the two Koreas, in Panmunjom, South Korea, June 30, 2019. KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA.
REUTERS

Uoči nastavka pregovora između SAD-a i Sjeverne Koreje o nuklearnom programu Pjongjanga ovaj vikend, analitičari ističu kako su čelnici dviju država pod sve većim pritiskom da postignu dogovor, no i da je nejasno kako će doći do zajedničkog stava nakon mjeseci zastoja i jačanja tenzija.

Susret u Stockholmu bit će prvi službeni razgovor na radnoj razini nakon što su se američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastali u lipnju i objavili da će obnoviti pregovore koji su stali nakon njihovog susreta u veljači.

No američki dužnosnici od lipnja ne uspijevaju vratiti Pjongjang za pregovarački stol. Čini se da se to promijenilo ovaj tjedan kad je Sjeverna Koreja iznenada objavila da je pristala na razgovore.

Ulozi su narasli i za Trumpa i za Kima, no dvije strane ne pokazuju znakove o tome gdje bi mogli pristati na kompromis.

Sjeverna Koreja je u srijedu testirala balističku raketu dizajniranu za lansiranje iz podmornice, što je posljednji u nizu raketnih testova za koji analitičari naglašavaju da pokazuje potrebu da Washington ubrza pregovore kako bi barem djelomično ograničio sve veći arsenal Pjongjanga.

Trump je novinarima u Washingtonu ublažio značaj sjevernokorejskih testova. Pjongjang je pod žestokim sankcijama koje mu zabranjuju većinu trgovine, iako su Ujedinjeni narodi upozorili kako je ta azijska država zaobišla većinu sankcija.

Očekuje se da će na susretu u Stockholmu američku delegaciju predvoditi posebni predstavnik za Sjevernu Koreju Stephen Biegun.

On je često zauzimao pragmatičniji pristup nego bivši savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton koji je Trumpa nagovarao da u Hanoiju, gdje se održao susret dvoje čelnika, zauzme agresivniji stav. Bolton je prošli mjesec otpušten.

Analitičari smatraju da bi njegov odlazak mogao osnažiti američke pokušaje da ožive pregovore, no ne i olakšati Washingtonov cilj nagovaranja Pjongjanga da odustane od nuklearnog naoružanja.

Sjevernokorejsku delegaciju predvodit će bivši veleposlanik u Vijetnamu Kim Myong Gil koji je zamijenio svog prethodnika, navodno otpuštenog u reorganizaciji diplomacije.

"Postoji novi signal s američke strane, pa dolazimo s velikim očekivanjima i optimizmom oko rezultata", rekao je Kim novinarima u Pekingu prije puta za Stockholm.

Pjongjang će najvjerojatnije tražiti objavu kraja rata koji službeno još uvijek traje, od 1950.-1953. kad se vodio Korejski rat, smatra profesor Ramon Pacheco Pardo s King's Collega u Londonu koji se susreo sa sjevernokorejskim dužnosnicima u odvojenim razgovorima.

Tražit će i otvaranje ureda za vezu u dvije države, a možda i ekonomsku pomoć, dodaje Pardo.

Najvažniji prioritet svakako će biti ukidanje sankcija jer Kim Jong Un mora pokazati da dobiva koristi od Washingtona, naglašava stručnjak.

"Iz perspektive Pjongjanga to bi pokazalo da je SAD ozbiljan po pitanju postepenog procesa".

Bilo kakav dogovor postignut na radnim pregovorima bio bi finaliziran na idućem susretu na vrhu između Trumpa i Kima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo