NOVO UN-ovo UPOZORENJE

'PJONGJANG SVE VIŠE ZAOBILAZI SANKCIJE' Dok ga svijet kritizira, sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un održao proslavu povodom nuklearnih testiranja

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 10.09.2017. u 16:22

North Korean leader Kim Jong Un reacts during a celebration for nuclear scientists and engineers who contributed to a hydrogen bomb test, in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on September 10, 2017. KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Što se više međunarodnih sankcija uvodi protiv Sjeverne Koreje kako bi zaustavila programe nuklearnog i konvencionalnog naoružanja, to ih Pjongjang više pokušava zaobići, piše u izvješću stručnjaka UN-a objavljenom ovoga vikenda.

Do objave dokumenta dolazi uoči odluke o osmom nizu sankcija protiv Sj. Koreje, koja se u ponedjeljak očekuje od Vijeća sigurnosti. Izvješće formalno potvrđuje informacije prenesene u kolovozu medijima iz diplomatskih izvora.

- Zemlja nastavlja izbjegavati embargo na oružje, stroge financijske i sektorske sankcije koje je uveo UN, pokazujući da što je više sankcija, sve su brojnija njihova zaobilaženja - rezimiraju stručnjaci.

Njihovo razdoblje proučavanja proteže se od veljače do kolovoza. Tijekom tog vremena "Sj. Koreja je napravila značajan pomak u području oružja za masovno razaranje, usprkos najpotpunijem režimu ciljanih sankcija ikada uvedenom u povijesti UN-a - bilježi se u dokumentu.

Nakon dva nuklearna testiranja 2016., Pjongjang je ispalio 14 balističkih raketa 2017., od kojih dvije međukontinentalne, podsjećaju stručnjaci čije je izvješće zaključeno prije nego je ispaljena raketa srednjeg dometa iznad Japana polovicom kolovoza, a nuklearno testiranje izvedeno je početkom rujna.

- Sj. Koreja nastavlja kršiti financijske sankcije s agentima u inozemstvu koji vrše financijske transakcije u ime nacionalnih entiteta - piše u dokumentu. U tijeku su istrage o nekoliko dosjea, koji uključuju Siriju i afričke zemlje, ističu stručnjaci.

Suprotno rezolucijama UN-a, Pjongjang nastavlja izvoziti praktički sve proizvode uvrštene u rezolucije UN-a, što joj je donijelo najmanje 270 milijuna dolara u proučavanom razdoblju.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Un priredio je veliku proslavu kako bi čestitao svojim nuklearnim znanstvenicima i tehničarima koji su izveli šesti i najveći nuklearni pokus u zemlji prije tjedan dana, objavila je korejska službena novinska agencija u nedjelju.

Agencija KCNA ne specificira kada je banket, s umjetničkom priredbom i fotografiranjem s vođom, održan, ali analitičari kažu da se to najvjerojatnije zbilo u subotu.

- Nedavno testiranje hidrogenske bombe velika je pobjeda korejskog naroda plaćena njihovom krvlju i odricanjem u ovo izazovno doba - kazao je Kim.

ELIPSO

Izdvajamo