NOVI ZELAND

PLAĆAT ĆE BOLOVANJE ŽRTVAMA OBITELJSKOG NASILJA Policija diljem zemlje takve slučajeve rješava svake četiri minute

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Novi Zeland postao je prva država koja će plaćati bolovanje žrtvama obiteljskog nasilja nakon što je usvojila zakon kojim se štite žrtve.

Inače, Novi Zeland jedna je od razvijenijih država s najviše slučajeva obiteljskog nasilja.

Policija diljem zemlje rješava takve slučajeve svake četiri minute, a mnogi od njih ostanu neprijavljeni, javlja lokalni odvjetnički ured.

U skladu s novim zakonom, zaposlenici moraju dati žrtvama dopust u trajanju od deset dana.

Brojne svjetske skupine protiv nasilja pozdravile su novi zakon, uključujući i britansku Woman's Aid, koja je obećala da će sličnu inicijativu pokrenuti i u Velikoj Britaniji.

Voditeljica grupe Katie Ghose rekla je kako brojne žene ostaju s nasilnim partnerima zbog financijskih problema.

- Vjerujemo kako će ovo dati više hrabrosti ženama da govore o nasilju i traže podršku kad odluče napustiti partnera i izgraditi novi život bez nasilja - izjavila je.

Novi zakon stupa na snagu u travnju sljedeće godine.

- Ovaj zakon je pobjeda za žrtve, društvo i sve nas - rekla je zastupnica Jan Logie prije nego što je zakon usvojen u parlamentu.

Logie je političarka Zelenih koja je godinama predvodila inicijativu. Izjavila je kako će nove mjere omogućiti raniju intervenciju u slučajeve obiteljskog nasilja.

- Nije čudno što je rodno utemeljeno nasilje toliko duboko ukorjenjeno. Ovim zakonom predviđene su rane intervencije i prevencije - dodaje.

Zakon je u srijedu odobren u parlamentu s tijesnih 63 glasa "za" prema 57 "protiv" onih koji su zabrinuti zbog financijskih posljedica.

Novi Zeland tek je druga zemlja u svijetu koja je ovu politiku stavila na dnevni red. Slične mjere usvojili su Filipini 2004.

Novi Zeland već dugo ima reputaciju progresivne zemlje i prvi je u svijetu koji je ženama dao pravo glasa 1893. Aktualna premijerka Jacinda Arden treća je žena na vodećim pozicijama u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:22