LIDERI EU I Z. BALKANA

PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA U BRUXELLESU 'Oživljavanje europske perspektive za zemlje jugoistočne Europe bit će velika ostavština hrvatskog predsjedanja'

Hashim Tachi, Andrej Plenković, Aleksandar Vučić, Ursula Von der Leyen, Edi Rama
 Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Podizanje teme proširenja na zemlje jugoistočne Europe na najvišu razinu u EU-u i promjena ozračja po tom pitanju bit će jedna velika, pozitivna politička ostavština hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, izjavio je u nedjelju navečer u Bruxellesu premijer Andrej Plenković.

Plenković je kao premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a sudjelovao na neformalnoj radnoj večeri najviših čelnika EU-a, predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrela te čelnika šest zemalja iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva, koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU-u. Sastanak je održan u sklopu priprema za samit čelnika svih zemalja članica EU-a i zemalja zapadnog Balkana 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

Plenković je sastanak ocijenio jako dobrim i pravodobnim. "Postigli smo da temu jugoistoka Europe pozicioniramo visoko na dnevni red institucija EU-a", rekao je Plenković, navodeći kao primjer da su takve pripremne sastanke prije zagrebačkog samita najavile Grčka, Austrija i Italija.

"To znači da smo mobilizirali članice EU-a za ovu temu do razine koja do sada nije postojala. Za nas je najvažnije da prije zagrebačkog sastanka riješimo pitanje otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nastojat ćemo da se takva odluka donese u ožujku", rekao je Plenković.

Plenković je rekao kako želi da Komisija u Zagrebu predstavi snažan investicijski paket za zemlje jugoistoka Europe, da sastanci na vrhu između EU-a i zemalja iz toga područja budu barem svake dvije godine te da te zemlje postupno ispunjavaju kriterije za članstvo i podižu životni standard svojih građana i da tako polako idu prema članstvu u EU-u. "Mislim da će to biti jedna velika, pozitivna ostavština hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a za nama susjednih šest zemalja", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da će sljedeći tjedan, tijekom sastanka na vrhu 27 članica EU-a, imati prigodu razgovarati s predsjednicima vlada Danske i Nizozemske, koje su u listopadu također imale rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. Francuska, koja se najviše protivila, sada je promijenila stajalište, nakon što je Komisija predložila novu metodologiju pristupnih pregovora.

Također je rekao da će tijekom hrvatskog predsjedanja nastojati riješiti pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova.

"Hrvatska smatra da je Kosovo ispunilo kriterij za ukidanje viza. Postoji nekoliko zemalja koje ne dijele taj stav, ali vjerujem da bismo kroz intenzivne razgovore u okviru Vijeća i u općenito poboljšanoj atmosferi mogli naći rješenje za važno pitanje za građane Kosova", rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:53