PREMIJER U SKANDINAVIJI

PLENKOVIĆ U GÖTEBORGU Razgovarao sa švedskim kolegom Löfvenom i hrvatskim iseljenicima: 'S premijerom je bilo riječi i o nabavi borbenih aviona'

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak u Göteborgu sa švedskim kolegom Stefanom Loefvenom o jačanju gospodarske i znanstvene suradnje dviju zemalja te o suradnji u obrani, budući da je Švedska sa svojim Gripenom jedan od ponuđača borbenih lovaca Hrvatskoj.

Plenković je doputovao u Göteborg, gdje će se u petak održati socijalni summit Europske unije, čiji je domaćin premijer Loefven.

- U razgovoru s Loefvenom bilo je riječi o odnosima između Hrvatske i Švedske općenito, unapređenju gospodarske suradnje, važnoj ulozi Hrvata koji žive u toj zemlji kao poveznice i mosta za jačanje gospodarske suradnje te razumijevanje između dvije zemlje - rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.

- Švedska je zemlja s kojom imamo razgranatu ekonomsku suradnju, u Hrvatskoj su prisutni Ericsson Nikola Tesla, Tele2, Ikea je došla prije nekoliko godina... Oni su zainteresirani za povezivanje tog trokuta između poslovnog svijeta, akademske zajednice i institucija. To je model koji Švedska želi primijeniti u međunarodnim odnosima. Nadam se da će recentni posjet švedskih gospodarstvenika Hrvatskoj pridonijeti jačanju prije svega gospodarske i znanstvene suradnje, a time i pridonijeti našem gospodarskom rastu i međusobnoj razmjeni - rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je kazao kako je s Loefvenom razgovarao i o europskim temama poput socijalnih prava o kojima će biti riječi i na sastanku u petak.

- Sutra ćemo na summitu s članovima Europskog vijeća i socijalnim partnerima razgovarati o dokumentu 'Europski stup socijalnih prava'. O tome smo prije dva dana razgovarali i s našim socijalnim partnerima u Hrvatskoj, sindikatima i poslodavcima. Imamo sveobuhvatan, uključiv europski pristup za zaštitu socijalnih prava na razini EU-a i na razini Hrvatske - izjavio je Plenković.

Bilo je riječi i o nabavi borbenih zrakoplova jer je Švedska jedna od zemalja koja je ponudila svoje Gripene Hrvatskoj, koja nabavlja 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova.

- Švedska je jedna od zemalja koja je dala ponudu, te ponude se sada razmatraju od strane stručnih službi ministarstva obrane i naravno da je bilo razgovora o suradnji u području obrane - rekao je Plenković.

Nakon sastanka sa švedskim premijerom, Plenković je u Hrvatskom društvu Velebit razgovarao s predstavnicima hrvatskih udruga u Švedskoj, gdje živi oko 40.000 Hrvata.

- Veselimo se razgovoru s njima, jer želim osluhnuti što mi kao Vlada, Ured za Hrvate izvan Hrvatske, naša diplomatska predstavništva mogu učiniti da odnos s našim iseljenicima s matičnom domovinom bude što bolji i kvalitetniji. Kad god odlazimo u neku u zemlju, uvijek se nastojimo sastati s hrvatskim ljudima kada nam to okolnosti dopuštaju - zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:13