'KRAJNJE NEODGOVORNO'

PLOVEĆA ŽARIŠTA ZARAZE Kruzeri s tisućama putnika isplovili unatoč proglašenju pandemije: 'Neki su se čak reklamirali'

 
Prizori s kruzera Ruby Princess i Greg Mortimer
 AFP

Iako smo proteklih tjedana svjedočili desecima žrtava na brodovima, na kruzerima diljem svijeta i dalje se trenutno nalazi više od šest tisuća osoba.

Pokazuje to velika analiza koju je proveo britanski Guardian, koji takvo ponašanje putnika i kompanija naziva "krajnje neodgovornim".

- Deseci osoba preminuli su na kruzerima od koronavirusa, kako putnika, tako i članova posade. Unatoč tomu, najmanje osam brodova i dalje je na moru, među kojima je i brod sa oko 128 pozitivnih putnika - navodi ugledni britanski list pozivajući se na javno dostupne podatke sa sustava CruiseMapper.

Američke javnozdravstvene vlasti neć neko vrijeme brane ukrcaj na letove onima kojima su bili na kruzerima, vjerujući da su ti brodovi potencijalno žarište zaraze. Istovremeno, kruzerska industrija tvrdi da ih je čitava ova situacija ulovila nepripremljene.

Novo otkriće britanskog lista svjedoči da to možda i nije tako - mnogi od putnika ukrcani su na brodove i nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila stanje pandemije. Slučajevi nekontroliranog širenja zaraze na brodovima bilježe se još od veljače, a najpoznatiji je onaj broda Diamond Princess na kojem je zaraza odnijela najmanje deset života, a koji je još 4, veljače stavljen u karantenu u Japanu.

Iako su američke vlasti 8. ožujka donijele preporuku da se ne ide na krstarenja, od tog je dana isplovilo najmanje šest kruzera među kojima su i oni na kojima je bilo slučajeva novog koronavirusa.

Nema informacija

Brodovi Pacific Princess, Queen Mary 2, Arcadia, Astor, Magnifica, Columbus, Costa Deliziosa i Greg Mortimer još su na moru, sa najmanje šest tisuća i 362 putnika. Slijedi teška procedura iskrcaja. Australci s broda Greg Mortimer čekaju repatrijaciju jer je na tom kruzeru čak dvije trećine putnika i članova posade zaraženo. Osam osoba odvedeno je na odjele intenzivne njege u Montevideu. Brod je isplovio dan nakon što je WHO proglasio pandemiju.

Putnicima iz Europe i Sjedinjenih Američkih Država rečeno je da se ne mogu iskrcati prije no što prođe najmanje dvotjedni period inkubacije u kojem će biti negativni na virus.

Među njima je i 55-godišnji poduzetnik iz Chicaga Brian Meier. Kaže da je najgora neizvjesnost.

- Raspoloženje nam se mijenja iz sata u sat. Najviše zato što nam govore da će uskoro biti vijesti, a onda se probudiš i vidiš da tih vijesti nema, te da će opet biti mrak a ti nećeš ništa novo doznati - kaže on.

Postoje bojazni da su na kruzerima zaražene stotine putnika.

Američki epidemiolog dr. Peter Chin-Hong sa Sveučilišta u Kaliforniji pozvao je američke vlasti da revidiraju svoje sigurnosne planove kako na bezopasan način iskrcati putnike.

- To što kruzeri sada plove uokolo krajnje je neodgovorno - kazao je.

Osim što je neodgovorno, takvo ponašanje brodare će dovesti i pred sud. U srijedu je podnesena zajednička tužba protiv Costa Cruise Lines. Riječ je o kompaniji koja je vlasnik broda na kojem je umrlo najmanje sedam osoba, a koji je isplovio 5. ožujka, unatoč opasnosti od Covida-19.

Istraga je u tijeku i u Australiji, gdje se provjerava je li lokalna brodarska kompanija bila iskrena o broju slučajeva na svom kruzeru Ruby Princess. Taj je brod, naime, postao najveće žarište zaraze u Australiji, te je na njemu oko trećina mrtvih, iako su tvrdili da nemaju bolesnih prilikom iskrcaja putnika.

U San Diego pristao je brod Celebrity Eclipse koji je iskrcao oko 2.300 putnika. Zaraza nije bila detektirana ranije, ali je odmah hospitalizirana osoba za koju je potvrđeno da boluje od Covid-19. Njezin suprug, David Nystrom, novinarima je ispričao da je brodska ambulanta bila preplavljena pacijentima.

Reklamirali putovanja

- Ona je tjednima imala simptome prije no što smo pristali, kao i brojni drugi putnici - rekao je. Vlasnici brodarske kompanije nisu to komentirali.

Guardian javlja kako situacija poprima nevjerojatne razmjere. Dok neki odvjetnici podižu pojedinačne tužbe protiv tvrtki, pronalaze se dokazi kako su neki svjesno pozivali ljude da uplate aranžmane tijekom pandemije. Stvar ide toliko daleko da su neki čak i reklamirali krstarenja tvrdeći da su na "Karibima idealni vremenski uvjeti, gdje vas virus neće dohvatiti".

- Kruzer nikada nije smio isploviti, jer je već 5. ožujka industrija dobro znala da su dva broda klase Princess imala slučajeve zaraze i gubitke života - kaže Michael Winkleman, odvjetnik koji sudjeluje u tužbi.

Tvrtka Carnival Corporation, koja upravlja brodovima Costa Cruisesa, ali i Holland America Line te Carnival Australia, ostaje bez komentara. Novinarima Guardiana rekli su tek:

- Na samo sedam od naših 105 brodova imamo slučaj zaraze od prosinca. Poduzeli smo sve mjere i zaustavili krstarenja Kinom i Azijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:15