OPET KONTRA BARACKA

POBJEDA KONZERVITVNE STRUJE U SAD-u: Trump poništio Obaminu odredbu kojom su žene diljem države dobivale povrat novca za kontracepciju od poslodavaca

AUTOR:
  • Hina

 • OBJAVLJENO:
 • 06.10.2017. u 21:29

 • REUTERS

  Administracija Donalda Trumpa je u petak poništila odredbu zakona "Obamacare" koja je obvezivala poslodavce na povrat novca za kontracepciju u sklopu zdravstvene zaštite njihovih djelatnika.

  Ta mjera proširuje izuzeće, već odobreno vjerskim institucijama, na sva trgovačka poduzeća.

  Novi propis "proširuje izuzeća radi zaštite moralnih uvjerenja određenih entiteta i pojedinaca čija zdravstvena pokrivenost podliježe nalogu Obamacarea u vezi kontarcepcije", precizira američko ministarstvo zdravstva.

  Tekst će vjerojatno utjecati na milijune Amerikanki koje su dobivale povrat novca za kontracepciju od poslodavaca prema zakonu o zdravstvenom osiguranju predsjednika Baracka Obame, čije je ukidanje obećao Donald Trump.

  Ta obveza je od stupanja zakona na snagu u 2010. bila osporovana. Nakon duge pravne bitke, Vrhovni sud Sjedinjenih Država je 2014. dao za pravo dvjema tvrtkama koje su se, zbog svojih vjerskih uvjerenja, odbile pridržavati zakona Obamacare o nekim kontracepcijskim sredstvima.

  U svibnju je Donald Trump potpisao uredbu o vjerskoj slobodi kojom je naložio svojoj administarciji da uzme u obzir "prizive savjesti" u pogledu kontracepcije.

  Izdvajamo