PRAZNA OBEĆANJA

Pobornici izlaska iz EU okrenuli ploču: 'Nećemo trošiti više na zdravstvo'

 Reuters

Građane Ujedinjenog Kraljevstva vrlo je brzo oblijao hladan tuš zbog posljedica Brexita. U samo jednom danu njihova je država izgubila 120 milijardi funti, navukla na sebe jedva prikriveni bijes čelnika EU te krenula na put neizvjesne budućnosti za koju nitko, a pogotovo zagovaratelji izlaska iz EU, zapravo ne znaju kakva će biti.

Rejting agencije Moody's i Standard & Poor's predviđaju im pad kreditnog rejtinga, a guverner Bank of England Mark Carney nekoliko sati nakon službenih rezultata referenduma morao je uvjeriti financijska tržišta i građane da da će "učiniti sve što je moguće" kako bi olakšao izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

U međuvremenu, glavni akteri "Leave" kampanje polako se okreću od svojih teza kojima su uvjeravali birače da daju svoj glas za izlazak iz EU. Među prvima je to napravio Nigel Farage iz UKIP-a, o čemu smo već pisali jučer, koji se ogradio od tvrdnji da će 350 milijuna funti koje Britanija tjedno uplaćuje u budžet EU sada završiti u nacionalnom zdravstvenom sustavu.

- Naprosto to ne mogu garantirati - kazao je Farage, što nije spriječilo drugu (ili prvu, ovisno kako uzmete) najprepoznatljiviju osobu kampanje, bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona, da paradira gradskim ulicama u crvenom autobusu koji je to obećanje imao ispisano veliki slovima.

Na jučerašnjoj presici Johnson se nije dotaknuo svoje vožnje, ali je naglasio da nema potrebe za žurnim aktiviranjem članka 50 Lisabonskog ugovora koji u dosta općenitim crtama predviđa način 'razvoda' dosadašnje države članice i Unije.

S druge strane, njegov stranački kolega iz redova torijevaca Daniel Hannan jasno je rekao da će priljev imigranata u EU vrlo vjerojatno ostati na istim razinama i nakon što Britanci napuste EU:

- Iskreno, ako ljudi koji su glasali misle da će sada najednom biti nula imigracije iz EU, bit će vrlo razočarani. Mi samo tražimo neku kontrolu nad time tko dolazi i otprilike u kojim brojevima - kazao je Hannan, a prenosi Guardian.

Budući da su manje imigracije i ostanak novaca koje idu u EU bile među glavnim motivacijama birača (dominantno starijih i u prosjeku manje obrazovanih) koji su glasali za izlazak, logično je da se mnogi od njih osjećaju prevarenima.

Dokaz za to je i online peticija na stranicama Parlamenta koju je sročio William Oliver Healy, a koja glasi: 'Mi dolje potpisani pozivamo Vladu Njezina Veličanstva da primijeni pravilo da, ako je tabor za ostanak ili izlazak iz EU dobio manje od 60 posto glasova uz izlaznost manju od 75 posto, treba organizirati novi referendum.'

U trenutku pisanja ovog teksta peticija je skupila točno 1.861.900 potpisa, u nešto više od 24 sata. Čini se da neki birači više nisu toliko sigurni u svoju odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:34