ANDREJ ŠIŠKO

POČELO JE SUĐENJE VOĐI 'ŠTAJERSKE STRAŽE' Nekadašnji vođa navijača Maribora pozvao je svoje pristaše da sruše najviše predstavnike države

 
 Screenshot

U Mariboru je u srijedu počelo suđenje Andreju Šišku, optuženom da je u rujnu prošle godine, od kada je u pritvoru, u jednoj šumi kod sela Apače blizu Maribora na okupljanju svoje "Štajerske straže" kao "paravojne" formacije pristaše pozivao na nasilnu promjenu ustavnog poretka.

Prema optužnici, Šiško je tada pred okupljenim članovima i simpatizerima stranke "Za ujedinjenu Sloveniju" pozivao na "rušenje najviših predstavnika države", a kasnije sam objavio film s tog događaja na društvenim mrežama, oko čega je policije pokrenula istragu i potvrdila da postoji utemeljena sumnja u poticanje na promjenu ustavnog poretka.

U slučaju da bude osuđen, prijeti mu do pet godina zatvora, a drugooptuženom Mateju Lesjaku, koji se brani sa slobode, također prijeti zatvorska kazna jer je organizirao mimohod Šiškove "paravojske", odnosno pristaša, od kojih su neki, kako je vidljivo na snimkama, bili i naoružani.

Vrhovni sud je krajem prošle godine odbio Šiškov zahtjev za zaštitu zakonitosti i ukidanje pritvora, a on je zbog produženja odluke o pritvoru kazneno prijavio trojicu sudaca višeg suda u Mariboru, objavili su mediji.

Neki Šiška, nekadašnjeg vođu "Viola", navijačke skupine mariborskog nogometnog kluba, smatraju egzotičnom i marginalnom pojavom u slovenskoj politici, iako je on sa svojom strankom već nastupao na više izbora na lokalnoj i državnoj razini, a prije dvije godine se čak kandidirao i na izborima za predsjednika države.

U svojoj riječi obrane na početku suđenja, Šiško je negirao da je poticao na promjenu ustavnog uređenja te tvrdio da se je radilo o političkoj "provokaciji" kojom je pozivao Slovence da demokratski smijene sadašnju vlast na izborima.

"Želim da se probude oni koji ne izlaze na izbore i tako odluke prepuštaju drugima, što znači da nisam rušio ustav nego se upravo suprotno zauzimao za njegovo poštovanje", kazao je Šiško.

zagreb, 270703
andrej sisko
foto: tomislav zoric
-spo-
Tomisalv Zorić / Hanza Media
Andrej Šiško, arhivska fotografija

Potvrdio je kako je jednom već bio pravomoćno osuđen i to za pokušaj ubojstva, ali da se je radilo o "političkom konstruktu" te da nije bio kriv te da je rušenje ustavnog poretka u suprotnosti s njegovim patriotskim uvjerenjima i dosadašnjim životom.

Zanimljivo je da je sa Šiškom, iako je po općem uvjerenju riječ o marginalnoj političkoj figuri, u vrijeme svog mandata na čelu vlade jednom morao pregovarati i sadašnji predsjednik države Borut Pahor. On ga je kao predsjednik vlade nagovorio da odustane od raspisivanja referenduma o članstvu Hrvatske u NATO savezu, kad je zbog vremenskog tjesnaca i kašnjenja Slovenije u ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola u tom procesu moglo doći do ozbiljnih formalnih komplikacija da je referendum bio raspisan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:36