IMPEACHMENT

POČELO SUĐENJE TRUMPU Senatori se satima svađali oko pravila, a onda se oglasila republikanka zbog koje bi predsjednik mogao imati problema

 
Donald Trump, John Roberts, Mitch McConnel, zgrada Kongresa
 Profimedia, Alamy

>>> NOVO 23:51 Republikanska senatorica Susan Collins objavila je priopćenje u kojem je navela da će vrlo vjerojatno podržati ideju da se na suđenje pozove još svjedoka.

"Očekujem da ću zaključiti da će dodatne informacije biti od pomoći", napisala je.

Republikanci imaju većinu u Senatu što znači da bi demokrati trebali pridobiti dio njih na svoju stranu.

------------------------

23:11 Sukladno očekivanjima - glasa se po stranačkim linijama - ništa od usvajanja uloženog amandmana na rezoluciju prema kojem bi Bijela kuća bila obvezna dostaviti dokumente Senatu. No, tu nije kraj. Uložen je drugi, koji se sada odnosi na dokumente State Departmenta. Ishod će vjerojatno biti isti.

U međuvremenu, analizira se ponašanje prisutnih. Primijećeno je da si republikanci predaju poruke na papirićima, dok se za Trumpova osobnog odvjetnika Jaya Sekulowa na CBS-u komentiralo da je glasno branio predsjednika, u "stilu gosta na Fox Newsu". Bernie Sanders cijelo vrijeme drži ruku ispred lica, prenio je BBC.

Nova verzija rezolucije o pravilima suđenja pak, osim promjene da obje strane mogu predstavljati argumente 24 sata kroz tri dana (umjesto prijašnjih dva), predviđa i automatsko uključenje dokaza iz istrage u Zastupničkom domu, no senatori se imaju pravo tome usprotiviti

------------------------

21:59 Demokrati su uložili amandman na predloženu rezoluciju o pravilima provođenja suđenja kojim traže da Senat naredi Bijeloj kući dostavu određenih dokumenata, no s obzirom na to da su republikanci u većini, šanse da im se to i ostvari su nikakve.

U međuvremenu, u prijedlogu rezolucije o pravilima suđenja došlo je do nekih promjena, i to očito u zadnji čas jer su bile unesene rukom - među ostalim da će obje strane za svoje uvodne izjave odnosno predstavljanje argumenata imati ukupno po 24 sata u razdoblju od tri dana. U prethodnoj je verziji stajalo dva dana.

Trenutno o važnosti dokumenata u pitanju govori Zoe Lofgren, zastupnica koja je sudjelovala i u slučajevima opoziva Nixona i Clintona. Ona je, prema pisanju britanskog Guardiana, prva žena koja predstavlja argumente kao tzv. upraviteljica opoziva tijekom suđenja (u slobodnom prijevodu vezanom uz proces suđenja, demokratska tužiteljica).

Spomenula je slučaj Johna Boltona, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, kojeg bi demokrati voljeli vidjeti kao svjedoka. On je navodno, tvrdi ona, poznat po tome da pedantno vodi bilješke, dok je suradnike koji su mu se žalili na "slučaj Ukrajina" redovito upućivao da sve prijave odvjetnicima.

------------------------

20:32 Predsjednik Donald Trump je u Davosu, na Svjetskom ekonomskom forumu, no očito je svjestan događanja u Senatu.

„Pročitajte transkripte“, napisao je tiskanim slovima na Twitteru, referirajući se vjerojatno na bilješke njegovog razgovora s ukrajinskim predsjednikom, u kojem mu je rekao „učinite nam uslugu“ prije nego je spomenuo istrage. Trump je, naime, optužen da je, uskraćivanjem vojne pomoći i sastanka u Bijeloj kući, pokušavao napraviti pritisak na Ukrajinu kako bi ona javno obznanila pokretanje istrage protiv njegova rivala na izborima, demokrata Joea Bidena, i potencijalno mu pomogla u reizboru.

Trump od samog početka inzistira da je razgovor bio savršen. "Pročitajte transkripte" bio je prvi Trumpov tvit od početka procesa u Senatu.

------------------------

19:53 „Ludilo opoziva“, ovog puta u smislu suđenja američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa, u utorak je i službeno otpočelo i to prepirkom oko pravila suđenja.

Naime, prije početka samog suđenja, trebalo se glasati o pravilima po kojima će se ono odvijati. Pravila je predložio lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, no ona - očekivano - nisu naišla na odobravanje demokrata, koji su u tom domu Kongresa u manjini. Predložena pravila „onemogućavaju pošteno suđenje“, smatraju demokrati.

„Suđenje bez dokaza nije suđenje, to je zataškavanje“, izjavio je Chuck Schumer, lider demokratske manjine u Senatu.

Prema pravilima, svaka će strana - tužitelji (demokrati) te obrana imati po 24 sata za uvodne riječi. Nakon toga, senatori će imati ukupno 16 sati za postavljanje pitanja, a zatim će slijediti rasprava o tome hoće li se dozvoliti dokumenti ili iskazi svjedoka. Dakle, prema planu republikanaca, suđenje bi trebalo biti brzo i neće automatski obuhvaćati sve dokaze prikupljene u istrazi provedenoj u Zastupničkom domu, u kojem većinu imaju demokrati.

Istodobno kako se rasprava o pravilima počela zahuktavati, Bijela kuća je negirala optužbe demokratskih tužitelja da je Pat Cipollone, odvjetnik Bijele kuće koji će zastupati predsjednika Trumpa, u sukobu interesa jer je znao za sumnje koje su se vezale uz sporni Trumpov razgovor s ukrajinskim predsjednikom, koji je i pokrenuo lavinu opoziva. On je u utorak, u svom obraćanju oko pravila suđenja, ponovio da je Trump nevin.

------------------------

Nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa izglasao "točke opoziva" (odnosno točke optužnice) protiv predsjednika Donalda Trumpa, danas počinje suđenje američkom predsjedniku u Senatu. Šanse da Trump doista bude proglašen krivim i da ode iz ureda trenutačno su male zato što se očekuje da će senatori (odnosno porotnici) glasati sukladno stranačkim linijama. No, bez obzira na to, riječ je o vrlo važnom događaju. Ovo je treći put u povijesti da se nekom američkom predsjedniku sudi u Senatu.

U nastavku prenosimo BBC-jev pregled najvažnijih informacija o procesu opoziva.

1. Što je opoziv?

Opoziv je proces kojim članovi vlasti mogu "goniti" nekog od državnika (primjerice, predsjednika ili suca) u slučaju da postoji sumnja da je taj dužnosnik počinio kaznena djela ili teški prekršaj tijekom boravka u uredu. Definicija prijestupa za koji se dužnosnik može progoniti poprilično je nedorečena - izdaja, mito ili ostala teška kaznena djela ili prijestupi. Sam proces obuhvaća dvije faze: izglasavanje točaka opoziva (optužnice) u Zastupničkom domu i suđenje u Senatu. Suđenje je političko.

2. Za što je Trump optužen?

Tereti ga se za dvije točke opoziva (predsjednik negira krivnju u oba slučaja):

1. Traženje pomoći od ukrajinskih vlasti ne bi li si olakšao reizbor na predsjednika. Kako bi to ostvario, koristio se dvama sredstvima - vojnom pomoći namijenjenoj Ukrajini i potencijalnim sastankom s ukrajinskim predsjednikom u Bijeloj kući. Svjedoci tvrde da su Ukrajinci - ako su htjeli dobiti pomoć i sastanak - trebali javno obznaniti da pokreću istragu protiv Trumpova najizglednijeg konkurenta na izborima, demokrata Joe Bidena, čiji je sin svojedobno bio u nadzornom odboru ukrajinske tvrtke Burisme.

2. Ometanje rada Kongresa jer je Bijela kuća zabranila potencijalnim svjedocima da svjedoče pred istražnim odborima.

3. Ključni trenuci koji su doveli do suđenja u Senatu?

Nekoliko ih je. Primjerice, prve optužbe na račun Trumpa, u obliku izvještaja koje je nadležnim tijelima uputio zviždač, pojavile su se lani u kolovozu. Demokrati u Zastupničkom domu istragu su pokrenuli u listopadu i ona se protegnula do prosinca. Održana su i javna saslušanja svjedoka, nakon čega je Zastupnički dom (donji dom Kongresa koji kontroliraju demokrati) glasao o točkama opoziva. Predmet je naposljetku ove godine proslijeđen Senatu (gornji dom Kongresa koji kontroliraju republikanci).

4. Kako će izgledati suđenje?

Ustav je nejasan u vezi s izgledom procesa, no općenita pravila se izvode iz dosad održanih suđenja, onih Andrewu Johnsonu 1868. i Billu Clintonu 1999. godine.

Zapravo, o tome kako će se suđenje provoditi odlučuju dvije osobe - lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell i lider demokratske manjine Chuck Schumer.

McConnell želi da suđenje bude brzo i izrodi oslobađajućom presudom. Predlaže da svaka strana (tužiteljstvo i obrana) ima po 24 sata tijekom dva dana za uvodne izjave. Također, želi da se održi glasanje o tome hoće li se uopće prihvatiti dokazi protiv Trumpa. Schumer optužuje McConnella da pokušava spriječiti da se čuju dokazi.

U svakom slučaju, zabranjeno je tvitanje uživo iz Senata i unošenje vanjskog materijala za čitanje. Tijekom saslušanja, senatori ne smiju međusobno razgovarati. Imat će priliku čuti obje strane - tužitelje iz Zastupničkog doma i odvjetnike Bijele kuće, a potencijalno i svjedoke.

Za izglasavanje krivnje potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 67 od 100 senatora. Očekuje se da će Trump biti oslobođen jer republikanci drže 53 senatorska mjesta. Ako ga nekim slučajem okrive, njegovu funkciju preuzima američki potpredsjednik Mike Pence.

Uz to, jednostavnom se većinom (51 senator) donosi odluka o obustavljanju suđenja ili pak o tome hoće li na suđenju uopće biti svjedoka. Senatori svjedoke ili odvjetnike mogu ispitivati samo pisanim putem - i to tako da upit proslijede sucu koji će voditi proces. Isto tako, svjedoci ne trebaju svjedočiti uživo u Senatu. Može ih ispitati skupina zakonodavaca pa se snimka može naknadno pustiti u Senatu.

Ako želi, na suđenju se može pojaviti i sam Trump, no vjerojatnije je da će se umjesto njega pojaviti odvjetnici.

Svaka strana ima želje u vezi sa svjedocima za koje bi željeli da se pojave na suđenju. Republikanci (i Trump) bi voljeli vidjeti Bidena i zviždača, a demokrati bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Boltona, za kojeg vjeruju da zna pikanterije.

5. Tko su glavni sudionici?

Mitch McConnell - lider republikanske većine u Senatu. Iako polaže prisegu o "nepristranoj pravednosti", sam je izjavio da on nije nepristrani porotnik i da je na liniji s Bijelom kućom.

John Roberts - čelni sudac Vrhovnog suda koji predsjeda suđenjem u Senatu. On ne donosi odluku o krivnji, nego brine da suđenje teče po unaprijed ustanovljenim pravilima.

Tužiteljstvo - skupina od sedam demokrata koji će predstaviti optužnicu (među njima predsjedatelji Odbora zastupničkog doma za obavještajna pitanja i pravosuđe Adam Schiff i Jerry Nadler).

Obrana - Trumpov obrambeni tim u kojem su i posebni tužitelji iz Clintonova opoziva, Ken Starr i Robert Ray, zatim Alan Dershowitz (među čijim je klijentima bio i OJ Simpson). Obrambeni tim predvodit će pravnik Bijele kuće Pat Cipollone i Jay Sekulow, Trumpov osobni odvjetnik.

6. Kad će završiti suđenje?

Nakon što se optužnica prezentira (u slučaju Clintona tri dana), senatori zasjedaju svaki dan osim nedjelje sve dok ne donesu konačnu odluku. Moguće je da će sve potrajati tjednima, no demokrati bi voljeli da završi do veljače i predizbora na kojima će se pokazati tko bi mogao biti demokratski kandidat za predsjednika. Zbog suđenja u Senatu, četvero demokratskih pretendenata za naslov demokratskog kandidata za predsjednika morat će se privremeno povući iz kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:38