RUŠENJE PREDSJEDNIKA

POČEO PRAVI IMPEACHMENT Najviši američki diplomat optužio Donalda Trumpa: 'Vršio je pritisak na Ukrajinu da provedu istragu koja bi njemu koristila'

 
George Kent (L) i Bill Taylor (D)
 Jonathan Ernst / REUTERS

Najviši američki diplomat u Ukrajini u prvom javnom saslušanju u istrazi za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, optužio je predsjednika da je vršio pritisak na Ukrajinu da provede istragu koja bi mu koristila politički.

Spreman na borbu i tvrdeći da je nedužan, milijarder je čvrsto obećao da će "ljagu" što mu je nanesena ovom istragom sprati sa sebe tako što će osvojiti drugi mandat na predsjedničkim izborima u studenom 2020.

Williama Taylora demokrati, koji vode proces protiv republikanskog predsjednika, su izabrali da počne niz saslušanja koja je prenosila televizija, zajedno s još jednim karijernim diplomatom, Georgeom Kentom, visokim dužnosnikom State Departmenta i stručnjakom za Ukrajinu.

Demokrati sumnjiče republikanskog milijardera da je zlorabio predsjedničke ovlasti kada je od Kijeva zatražio da provede istragu o bivšem potpredsjedniku Joeu Bidenu koji ima dobre izglede da se natječe s njim na idućim izborima.

William Taylor, američki otpravnik poslova u Ukrajini, rekao je na saslušanju koje su izravno prenosile velike američke informativne mreže, da se Donald Trump više "zanimao" za pokretanje istrage o Bidenu u Ukrajini nego za stanje u toj zemlji.

Priredio je iznenađenje kada je pod prisegom rekao da je ovih dana doznao da je američki veleposlanik u Europskoj uniji Gordon Sondland dao tu izjavu 26. srpnja, odmah nakon razgovora s predsjednikom Trumpom.

Okvir istrage je jasan, istaknuo je demokrat Adam Schiff, predsjednik odbora: Je li Trump "pozvao Ukrajinu da se umiješa u naše izbore?" Je li "zlorabio ovlasti", pitao se demokrat koji ovom postupku želi dati svečan ton povjerivši u srijedu dobar dio svojih pitanja profesionalnom parlamentarnom istražitelju.

Republikanski zastupnici su nazvali Taylorovo svjedočenje rekla-kazala, jer su svi njegovi navodi iz druge ili treće ruke, a ne nešto što je on sam čuo. Istaknuli su također kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, na kojega je Trump navodno vršio pritisak i ucjenjivao ga zamrzavanjem američke pomoći, više puta rekao kako on nije osjećao nikakav pritisak.

Dvojica svjedoka saslušana u srijedu svoje su inačice već bili iznijeli u listopadu u parlamentu iza zatvorenih vrata.

Taylor je u svom iskazu u srijedu rekao da je s Ukrajinom bio uspostavljen "neregularan" diplomatski kanal kako bi se štitili interesi koji idu "protiv dugoročnih ciljeva američke politike".

Taj paralelan diplomatski kanal nadzirao je osobni odvjetnik Donalda Trumpa, Rudy Giuliani, dodao je.

"Sredinom kolovoza postalo mi je jasno da je Giulianijevo nastojanje da zakuha političke istrage počelo trovati" veze Kijeva i Washingtona.

U kolumni koju je objavio Wall Street Journal, Giuliani je ocijenio da je "Bidenovo ponašanje vrijedilo pomnije istražiti".

Predsjednik Trump je u srijedu rekao kako je previše zaposlen da bi gledao prva javna saslušanja u istrazi o opozivu dok je bio na sastanku s turskim predsjendikom Tayyipom Erdoganom u Bijeloj kući.

"Imam previše posla da bih to gledao", rekao je. "To je lov na vještice, to je obmana, imam previše posla da bih to gledao".

Još desetak saslušanja predviđeno je u Kongresu do 20. studenog. Ovakvim brzim tempom oporba poručuje da ne želi gubiti vrijeme s obzirom na moguće glasovanje o opozivu američkog predsjednika u Kongresu.

S obzirom na republikansku većinu u Senatu, nije vjerojatno da će Trump biti opozvan jer zadnju riječ ima gornji dom gdje mu se treba suditi.

--------------------------

Saslušanje smo pratili uživo te u nastavku donosimo ključne momente:

--------------------------

20:30 - Premda je Bijela kuća ustvrdila da predsjednik Trump ne gleda saslušanja, Trump je tijekom samog procesa više puta preko Twittera prenio objave drugih članova Republikanske stranke koji su se protivili saslušanju. Predsjednik je kasnije u videu proces okarakterizirao kao "najveću prijevaru u povijesti američke politike".

Demokrati su tijekom svjedočenja Taylora i Kenta najavili da će iza zatvorenih vrata intervjuirati Taylorovog pomoćnika Davida Holmesa i dužnosnika Bijele kuće Marka Sandryja. Nagađa se da je Holmes osoba koja je čula razgovor Trumpa i Sondlanda.

Tijekom ispitivanja Taylora i Kenta od strane republikanskih članova Odbora za obavještajnu zajednicu Predstavničkog doma svjedočenje spomenutih više se puta pokušalo okarakterizirati kao nepouzdano jer ni Kent ni Taylor nisu razgovarali osobno s Trumpom. Drugi su pak Republikanci pokušali oživjeti teoriju zavjere da se Ukrajina petljala u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

--------------------------

17:45 - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini Bill Taylor rekao je tijekom svjedočenja da je jedan od članova njegovo osoblja načuo telefonski razgovor između Trumpa i američkog ambasadora pri Europskoj uniji Gordona Sondlanda tijekom kojeg je Trump Sondlanda pitao o "istragama". Taylor je istražiteljima rekao da je Sondland članu osoblja rekao da je Trumpu više stalo do istrage Bidena i njegovog sina Huntera nego do drugih američko-ukrajinskih pitanja i politika.

Taylor je između ostaloga rekao i da je direktorica CIA-e Gina Haspel pokušala Trumpa nagovoriti da "odmrzne" vojnu pomoć koju je SAD slao Ukrajini. Ambasador je u uvodnom izlaganju rekao da mu je rečeno da je sve što je Ukrajina tražila, uključujući i posjet Bijeloj kući i blokiranu vojnu pomoć, vezano za objavu istrage Joea Bidena i izbora 2016. godine.

--------------------------

16:45 - George Kent, djelatnik američkog Ministarstva vanjskih poslova zadužen za politiku prema Ukrajini, započeo je svoje uvodno izlaganje. The Guardian piše da je Kent prethodno posvjedočio da su Trumpovi saveznici pokušali odstraniti bivšeg američkog ambasadora u Ukrajini.

Kent je između ostaloga rekao da je "karijerni nestranački djelatnik u sektoru vanjske politike" te da je spreman odgovoriti na sva pitanja koja se tiču predmeta opoziva. Prema unaprijed pripremljenim opaskama, očekuje se da će Kent reći da su ga "alarmirali" pokušaji da se ukloni bivša američka ambasadorica u Ukrajini Marija Jovanovič te objave o ukrajinskoj istrazi bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena.

Kent je dodao da je 2015. godine ukazao na privid sukoba interesa u radu Huntera Bidena (sina Joea Bidena) za ukrajinsku tvrtku Burisma, ali i da nije svjedočio tome da su američki dužnosnici Burismu pokušali zaštititi od inspekcije ili pomnijeg proučavanja.

--------------------------

16:15 - Počeo je televizijski prijenos iskaza svjedoka u istrazi oko mogućeg opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa. Govor drži Adam Schiff, čelnik odbora pred kojim se odvija saslušanje. Schiff u detalje obrazlaže zašto je protiv Trumpa otvorena istraga u Kongresu.

--------------------------

U Sjedinjenim Američkim Državama danas počinje pravi spektakl - javni, televizijski prijenos iskaza svjedoka u istrazi oko potencijalnog opoziva predsjednika Donalda Trumpa. Doduše, saslušanja traju već neko vrijeme, ali iza zatvorenih vrata (dosad je objavljeno oko 3000 stranica transkripata već obavljenih intervjua), no tek sad počinje “prava stvar”.

U onome što je dosad izašlo u javnost, piše Washington Post, predsjednik Trump “izgleda kao sporedni lik u nečijoj tuđoj drami”.

Njegovi se suradnici, što je vidljivo je iz transkripata iskaza u Kongresu pred istražnim odborima koje predvode demokrati, trude udovoljiti mu, strahuju od njegovih ispada bijesa i rade sve što je u njihovoj moći - čak gledaju Fox News nakon dugog radnog dana - kako bi dokučili njegove promjenjive impulse i želje. “Trump je nevidljiv, ali sveprisutan”, piše list. “Predsjednik Trump svakodnevno mijenja mišljenje o tome što želi”, rekao je, među ostalim, Gordon Sondland, američki veleposlanik u EU, koji je pokušavao pomoći ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju da shvati što Trump želi od njega.

Riječ je, dakle, o uobičajenom “trumpovskom košmaru” u kojemu njegov karakter, ponašanje i reakcije vrlo lako “zamute” meritum stvari, pa Washington Post osjeća shodnim vratiti se na početak, i to se zapravo čini kao vrlo dobra ideja.

Rivali

Dakle, što pokušava dokučiti istraga oko potencijalnog opoziva?

Demokrati koji vode istragu pokušavaju dokazati da je Trump koristio svoje ovlasti ne bi li stisnuo Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegova najizglednijeg rivala u utrci za predsjednika 2020. godine. Tako bi Kijev pomogao Trumpu u reizboru pa demokrati pokušavaju dokazati da je počinio dovoljno ozbiljno djelo zbog kojega zaslužuje da ga se odstrani iz ureda.

O tome su snatrili dugo, praktički od samog dolaska Trumpa na vlast, no odvažili su se tek nakon što se doznalo za sporni telefonski razgovor između Zelenskija i Trumpa 25. srpnja ove godine. Taj bi razgovor možda ostao potpuno neprimijećen da se u priči nije pojavio zviždač, čiji identitet još uvijek nije poznat, koji je sastavio izvješće, odnosno pritužbu na Trumpovo ponašanje i legitimnim je sredstvima, sukladno protokolu, proslijedio u sustav.

Glavna teza

U izvješću je Trumpa optužio da je uvjetovao sastanak sa Zelenskim u Bijeloj kući i - još važnije - isplatu vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 391 milijun dolara time da ukrajinske vlasti, odnosno Zelenski javno obznani pokretanje istrage za korupciju protiv Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika i trenutačno najizglednijeg kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju, te njegova sina Huntera Bidena, koji je u vrijeme dok je Biden obnašao funkciju potpredsjednika bio u odboru ukrajinske energetske tvrtke Burisma, ali i pokretanjem istrage navodnog ukrajinskog (a ne ruskog) uplitanja u američki izborni proces 2016. godine.

Glavna teza koju je navodno zastupao Trump, a pogotovo njegov osobni odvjetnik Rudy Giuliani (prema riječima zviždača, ali i svjedoka, glavni operativac u izvedbi plana da se pokrene istraga protiv Bidenovih), bila je da je Biden pritiskao smjenu ukrajinskog državnog tužitelja koji se namjerio istražiti Burismu. Za te optužbe na račun Bidenovih zasad nema nikakvih dokaza.

Uglavnom, Zelenski i Trump u tom su se razgovoru dotaknuli upravo te teme. Redigirani i nepotpuni transkript tog razgovora pokazuje da je Trump rekao Zelenskom “da je SAD bio vrlo dobar prema Ukrajini, ali taj odnos nije recipročan”.

“Volio bih da nam učinite uslugu”, rekao je Zelenskiju u jednom trenutku i referirao se na Bidene.

Objašnjenje

Trump, čija je Bijela kuća samovoljno objavila transkript, tvrdi da je razgovor “savršen” i da ga oslobađa svake sumnje za nedopušteno ponašanje.

No, u obrani će se morati potruditi više od toga. Niz svjedoka, koji su dosad svjedočili u Kongresu, potvrdio je da za uskraćivanje vojne pomoći, iako ju je odobrio i Kongres, nije bilo dano objašnjenje, da je Giuliani podrivao službeni diplomatski odnos s Ukrajinom te da se vojna pomoć uvjetovala pokretanjem istrage.

U svakom slučaju, sada će sve - s javnim prijenosom - postati mnogo osobnije i uzavrelije, zanimljivije od listanja beskrajnih stranica transkripata. Jedan od ključnih momenata mogao bi se dogoditi već danas.

Na saslušanju bi se trebali pojaviti William Taylor, američki veleposlanik u Ukrajini, koji je već posvjedočio da je sve što je Ukrajina htjela ovisilo o istragama i da je Giuliani potkopavao službenu američku politiku, te George Kent, viši dužnosnik State Departmenta koji je izrazio zabrinutost jer je Giuliani vodio neregularni diplomatski kanal (kojemu je cilj bilo pokretanje istrage protiv Bidenovih). U petak bi trebala svjedočiti i bivša veleposlanica u Ukrajini Marie Yovanovitch, koju je Trump smijenio, a koja je iza zatvorenih vrata ustvrdila da je Giuliani provodio kampanju protiv nje.

I republikanci su, doduše, objavili svoju “listu želja”, odnosno svjedoka koje bi željeli vidjeti, među kojima su i Hunter Biden te zviždač. To im se vjerojatno neće ostvariti. No, ne ostvaruje se sve ni demokratima. Pozive su poslali na adrese čak deset viših članova Trumpove administracije, među ostalim državnom tajniku Mikeu Pompeu i šefu kabineta Bijele kuće Micku Mulvaneyju. Svi odreda su se oglušili na poziv.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo. Paralele s prijašnjim opozivima, primjerice Nixona i Clintona, bit će neizbježne, no ovaj Trumpov je, kao i sve drugo vezano uz njega, “neka druga razina”.

Optužnica

“Ovo je prvi internetski opoziv. Prvi opoziv u doba društvenih medija. Ovo je prvi opoziv otkad je Fox News postao moćna sila u američkoj politici, prvi od pametnih telefona, Twittera i ‘alternativnih činjenica’”, rekao je Brian Stelter, novinar CNN-a. Kako zasad stvari stoje, optužnica protiv Trumpa lako će proći u demokratski kontroliranom Zastupničkom domu, no suđenje u Senatu, gdje većinu imaju republikanci, bit će teži zalogaj. Zasad se sve čini da će Trump biti oslobođen.

Ključni datumi

23. svibnja

Trump je naredio dužnosnicima svoje administracije da razgovaraju s njegovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem o Ukrajini. Giuliani je pokušavao prisiliti ukrajinsku vladu da istraži Bidena i njegova sina. Bijela kuća postavlja trojicu “amigosa” na čelo razgovora s Ukrajinom: Gordona Sondlanda, Ricka Perryja i Kurta Volkera.

3. srpnja

Glavni savjetnik Alexander Vindman postao je svjestan quid pro quo uskrate vojne pomoći Ukrajini. “3. srpnja postao sam svjestan činjenice da je na snazi uskrata pomoći”, rekao je Vindman u svojem svjedočenju.

10. srpnja

Na sastanku u Bijeloj kući Sondland i Giuliani pitali su visoke ukrajinske dužnosnike da istraže Bidena. Bolton je hitno prekinuo taj sastanak. Poslije ga je opisao kao “dilanje droge”, a Giulianija nazvao “ručnom granatom koja će raznijeti sve oko sebe”.

25. srpnja

Trump telefonski razgovara sa Zelenskim. Podsjeća ga da je SAD bio “jako, jako dobar prema Ukrajini” i tada ga pita za “uslugu” - da Ukrajina pokrene istragu protiv predsjedničkog kandidata Joe Bidena i njegova sina. Traži od Ukrajine i da istraži teoriju zavjere oko američkih predsjedničkih izbora 2016. godine.

26. srpnja

Kurt Volker i Gordon Sondland sastali su se u Ukrajini sa Zelenskim te su raspravljali o “vojnim temama”, rekao je Zelenski novinarima nakon sastanka. Nije spomenuo zahtjeve za istragu.

12. kolovoza

Zviždač je podnio službenu prijavu glavnom inspektoru Obavještajne zajednice Michaelu Atkinsonu zbog sumnje da je razgovor koji je Trump vodio sa Zelenskim “zabrinjavajući”. Trumpova administracija šest tjedana blokira prijavu tako da je Kongres ne može vidjeti.

9. rujna

Tri odbora (obavještajni, vanjskopolitički i nadzorni) pokreću istragu oko pritiska na Ukrajinu od strane Trumpa, Giulianija i drugih. Zatražili su sve dostupne informacije o razgovoru Trumpa i Zelenskog 25. srpnja.

22. rujna

Trump priznaje da je u srpnju razgovarao sa Zelenskim o Joeu Bidenu.

24. rujna

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi pokreće službenu istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

25. rujna

Bijela kuća objavljuje sažetak transkripta Trumpova poziva sa Zelenskim.

26. rujna

Javno je objavljena prijava zviždača.

4. listopada

Trumpov specijalni predstavnik za Ukrajinu Kurt Volker svjedoči pred Kongresom.

8. listopada

Bijela kuća objavljuje izjavu u kojoj se objašnjava da odbijaju sudjelovati u istrazi i optužuju demokrate da pokušavaju preokrenuti rezultate predsjedničkih izbora iz 2016. godine.

10. listopada

Američke vlasti uhitile su dvojicu biznismena i republikanskih donatora, Ukrajinca Leva Parnasa i Bjelorusa Igora Frumana, zbog optužbe da su “pozadinski kanali prema Ukrajini” koji su pomagali Giulianiju.

11. listopada

Bivša američka veleposlanica u Ukrajini Marie Yovanovitch u svom je iskazu rekla kako je Rudy Giuliani protiv nje vodio “organiziranu kampanju”.

14. listopada

Bivša glavna Trumpova savjetnica za Rusiju Fiona Hill svjedoči pred Kongresom. Rekla je kako je izrazila nadređenima svoju zabrinutost oko odnosa SAD-a prema Ukrajini.

16. listopada

Visoki savjetnik Mikea Pompea, Michael McKinley, svjedoči pred Kongresom. Rekao je da je dao ostavku jer administracija nije podržala američke ambasadore.

17. listopada

Američki ambasador u EU Gordon Sondland daje iskaz. Na tajnom svjedočenju rekao je da uskrata vojne pomoći i istraga o Bidenu nisu povezane, ali poslije šalje “dodatak” u kojem priznaje povezanost.

22. listopada

Visokopozicionirani diplomat iz američkog veleposlanstva u Ukrajini, William Taylor, svjedoči. Priznaje da je bio zabrinut zbog odnosa SAD-a prema Ukrajini.

29. listopada

Trumpov savjetnik za Ukrajinu u Vijeću za nacionalnu sigurnost Alexander Vindman svjedoči. I on kaže da se osjećao zabrinut zbog zahtjeva Ukrajini.

31. listopada

Zastupnički dom glasa prvi put od početka istrage. Odlučili su da će se odsad sva saslušanja televizijski prenositi te da će svi dokumenti i transkripti biti javno objavljeni.

4. studenoga

Sondland šalje dodatak svom prijašnjem svjedočenju. Na tri stranice objašnjava kako se ipak sjeća da je rekao pomoćniku ukrajinskog predsjednika Zelenskog da je vojna pomoć uskraćena sve dok ne istraže Bidena.

5. studenoga

Odbori javno objavljuju transkripte (3000 stranica) već obavljenih intervjua s tajnih svjedočenja. Svi oni potvrđuju isto - američki su službenici od svibnja do rujna ove godine pritiskali Ukrajinu da pokrene istragu protiv Bidena.

13. studenoga

Javno bi trebao svjedočiti visokopozicionirani diplomat iz američkog veleposlanstva u Ukrajini William Taylor i zamjenik pomoćnika državnog tajnika George Kent.

15. studenoga

Predviđeno javno svjedočenje Marie Yovanovitch, bivše američke veleposlanice u Ukrajini.

Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine od svibnja 2019. godine. Prije nego što je sjeo na predsjedničku stolicu bio je popularni komičar i glumac u TV seriji “Sluga naroda”. Ulaskom u politiku osniva stranku imena “Sluga naroda”, a na predsjedničkim izborima osvojio je nadmoćnih 75 posto glasova. Njegovi politički ciljevi su ulazak Ukrajine u EU i NATO. U kolovozu je njegova stranka pobijedila na parlamentarnim izborima i osvojila više od dvije trećine mjesta.

Mike Pence

Mike Pence je potpredsjednik SAD-a od 2017. godine. Prije toga je bio guverner savezne države Indiane. Opisuje se kao “kršćanin, konzervativac i republikanac”. Neke od njegovih najvećih kontroverzi su kad je kao guverner Indiane potpisao zakon koji zabranjuje pobačaj u slučaju rođenja djeteta s teškoćama i zakon koji vlasnicima tvrtke dopušta zabranu usluge homoseksualnim osobama na temelju vjerskog uvjerenja.

Rudy Giuliani

Bivši gradonačelnik New Yorka, biznismen i Trumpov osobni odvjetnik, Rudy Giuliani rođen je u radničkoj imigrantskoj obitelji. Studirao je pravo i od 1970-ih radio u Državnom odvjetništvu kao borac protiv korupcije. Slavu je stekao tijekom terorističkih napada 11. rujna 2001. godine kad je dobio nadimak “gradonačelnik Amerike”. Neuspješno se kandidirao za predsjednika 2008. godine. Trenutačno se oporavlja od trećeg razvoda.

Mike Pompeo

Američki državni tajnik Mike Pompeo je ujedno bivši predsjednik Središnje obavještajne agencije CIA-e. Vojnu izobrazbu stekao je na akademiji West Point, a pravo je doktorirao na Harvardu. Republikanac je koji je četiri puta bio biran kao zastupnik u Zastupničkom domu. Istraga o opozivu Trumpa otkriva sve više detalja o tome tko je točno Pompeo. Iako je prvo rekao da ne zna ništa o razgovoru Trumpa i Zelenskog, poslije je priznao da je bio prisutan dok se razgovor odvijao. Dosad je najmanje tri puta pokušao umanjiti skandal oko Ukrajine, a sve kako bi zaštitio Trumpa.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa od siječnja ove godine. Jedina je žena koja je služila na tom položaju, a ujedno i treća najmoćnija osoba u SAD-u. Upravo to nervira Trumpa i već ju je nekoliko puta pokušao potkopati, optužujući ju da je, kao žena, previše emotivna za posao koji obavlja. Međutim, Pelosi uspravno stoji protiv svih Trumpovih napada, a 24. rujna je, kao predsjednica Zastupničkog doma, službeno pokrenula istragu protiv Trumpa.

Joe i Hunter Biden

Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden jedan je od glavnih favorita za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. Starosjedilac je u Kongresu, s bogatom političkom karijerom. U Senat je ušao 1970-ih kada postaje jedan od najmlađih članova, a danas ga gledaju kao jednog od najiskusnijih političara. Otvoreno je pozvao Kongres da opozove Trumpa kojega je optužio da potkopava američku demokraciju i opstruira rad pravosuđa. Njegov sin Hunter Biden, kojeg je Trump optužio za korupciju, negirao je sve optužbe.

John Bolton

Trump je svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona smijenio u rujnu ove godine. Bolton se u mnogočemu razilazio s Trumpom, između ostalog i u aferi oko Ukrajine. U jednom je trenutku Giulianija nazvao “ručnom granatom” i savjetovao drugima da izraze svoju zabrinutost.

Adam Schiff

Adam Schiff je zastupnik demokrata na čelu Obavještajnog odbora Kongresa koji vodi istragu protiv Trumpa. Traži svjedočenja i informacije od onih koji su bili uključeni u aferu SAD-Ukrajina. Veliki je trn u oku američkom predsjedniku i često njegova “vreća za nabijanje”.

Alexander Vindman

Trumpov savjetnik za Ukrajinu u Vijeću za nacionalnu sigurnost i časnik u američkoj vojsci, Alexander Vindman jedan je od onih koji su slušali razgovor između Trumpa i Zelenskog 25. srpnja. Vindman je tada svojim nadređenima izrazio zabrinutost oko tog razgovora i rekao kako bi istraga Bidena “potkopala američku nacionalnu sigurnost”.

Fiona Hill

Fiona Hill bivša je glavna Trumpova savjetnica za Rusiju koja je istražiteljima rekla kako je izrazila svoju zabrinutost oko odnosa SAD-a prema Ukrajini. U svjedočenju se prisjetila kako je Bolton u jednom trenutku taj odnos nazvao “dilanje drogom”.

Gordon Sondland

Američki ambasador u EU, Gordon Sondland jedan je od ključnih svjedoka u istrazi protiv Trumpa. Sondland je Trumpov blizak suradnik i jedan od osumnjičenih da je vršio pritisak na Ukrajinu da počne istragu o Bidenu. Iako je u prvom svjedočenju izjavio da vojna pomoć i istraga o Bidenu nisu povezane, poslije je promijenio svoj iskaz i priznao povezanost.

Kurt Volker

Trumpov specijalni predstavnik za Ukrajinu, Kurt Volker bio je prvi svjedok koji je pred Kongresom svjedočio u istrazi o Trumpovu opozivu. Navodno je bio jedan od glavnih ljudi koji su trebali uvjeriti ukrajinsku vladu da pokrene istragu protiv Bidena. Naposljetku je dao ostavku.

Marie Yovanovitch

Bivša američka veleposlanica u Ukrajini Marie Yovanovitch u svom je iskazu rekla kako je Rudy Giuliani protiv nje vodio “organiziranu kampanju” jer nije htjela sazvati sastanak s visokim dužnosnicima iz Državnog odvjetništva i FBI-a kako bi pokrenuli istragu protiv Bidena.

William Taylor

Visokopozicionirani diplomat iz američkog veleposlanstva u Ukrajini, William Taylor, u svom je prvom svjedočenju izjavio kako je Trump bio spreman stopirati slanje vojne pomoći Ukrajini ako Zelenski javno ne objavi da će pokrenuti istragu o korupciji u tvrtki Burisma. Član Upravnog odbora te tvrtke je Hunter Biden, sin Joea Bidena.

Rick Perry

Rick Perry je američki ministar energetike kojeg je Trump odlučio iskoristiti kao “živi štit”. Naime, predsjednik je rekao da ga je upravo Perry nagovorio da nazove Zelenskog i zatraži istragu Bidena. On to, navodno, nikad nije htio. Perry je naposljetku dao ostavku.

Dvojac Pelosi i Schiff predvodi postupak

Proces predvodi dvojac demokratskih političara protiv kojih Trump i njegovi surogati neprestano istupaju u javnosti. Nancy Pelosi je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa od siječnja ove godine. Jedina je žena koja je služila na tom položaju, a ujedno i treća najmoćnija osoba u SAD-u.

Upravo to nervira Trumpa i već ju je nekoliko puta pokušao potkopati, optužujući je da je, kao žena, previše emotivna za posao koji obavlja. Međutim, Pelosi uspravno stoji protiv svih Trumpovih napada, a 24. rujna je, kao predsjednica Zastupničkog doma, službeno pokrenula istragu protiv Trumpa.

Adam Schiff je pak zastupnik demokrata na čelu Obavještajnog odbora Kongresa koji vodi istragu protiv Trumpa. Traži svjedočenja i informacije od onih koji su bili uključeni u aferu SAD-Ukrajina. Veliki je trn u oku američkom predsjedniku i često njegova “vreća za nabijanje”. Naravno, u priču s Trumpovim opozivom izravno je uključen još jedan Demokrat - bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden, ujedno jedan od glavnih favorita za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke.

Otvoreno je pozvao Kongres da opozove Trumpa kojega je optužio da potkopava američku demokraciju i opstruira rad pravosuđa. Njegov sin Hunter Biden, kojeg je Trump optužio za korupciju, negirao je sve optužbe. (I. Badanjak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42