NACIONALNA KONFERENCIJA

POČINJE BITKA ZA PREVLAST U NJEMAČKOM AfD-u Borba između radikala i umjerenih članova posebno će doći do izražaja prilikom izbora supredsjednika

 Fabian Bimmer / REUTERS

Nacionalna konferencija desničarske stranke Alternative za Njemačku (AfD) počela je u subotu u znaku borbe za prevlast između radikalnog krila i umjerenije struje koja naginje desnom centru.

Radikalna frakcija Fluegel (krilo) nada se da će povećati broj svojih predstavnika u upravnom odboru od 13 članova koji bi stranku mogao skrenuti dodatno udesno.

Borba između radikala i umjerenih članova posebno će doći do izražaja prilikom izbora supredsjednika AfD-a.

S tog će se mjesta nakon dvije godine povući 78-godišnji Alexander Gauland koji je jedan od dva supredsjednika koji vode stranku.

U govoru pred zastupnicima u gradu Braunschweigu na zapadu Njemačke, on je pozvao AfD da se zauzme za "male ljude" i da se pripremi za preuzimanje vlasti.

Gauland je dao potporu Tinu Chrupalli, zastupniku Saske u nacionalnom parlamentu koji se pojavio kao mogući kompromisni kandidat.

No, ima još pretendenata na dužnost Gaulanda, utemeljitelja stranke i jednog od njezinih najpoznatijih čelnika.

Među njima su Wolfgang Gedeon, zastupnik u regionalnom parlamentu Baden-Wuertenberga koji je suočen s optužbama za antisemitizam, kao i Dana Guth, čelnik parlamentarne frakcije AfD-a u Donjoj Saskoj.

Ponovno će se kandidirati i drugi supredsjednik stranke Joerg Muethen koji se distancirao od radikala.

Prije početka konferencije prosvjednici su blokirali prometnice prema dvorani Wolkswagen u Braunschweigu gdje se održava konferencija.

Policija na nekoliko skupova u gradu očekuje između 10.000 i 12.000 protivnika AfD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2021 04:11