RASTU TENZIJE

POD OKRILJEM PANDEMIJE KINEZI POKUŠAVAJU PREKROJITI GEOSTRATEŠKI POREDAK Nosač aviona šalju sve dalje u Pacifik, Amerikanci im nisu ostali dužni

 Imaginechina via AFP

Kina nastavlja provocirati SAD ne obazirući se na izvanredno zdravstveno stanje u svijetu.

Kina je pripremila brodove i zrakoplove kako bi “izbacila” SAD iz Južnokineskog mora, zahtijevajući tako teritorijalnu prevlast nad tim područjem, prenosi londonski The Times. SAD tvrdi kako nije došlo do sukoba, već da je njihov ratni brod u srijedu izveo “operaciju slobodne plovidbe” čime je doveo u pitanje kinesko svojatanje tog područja. Kina je reagirala tako što je hitro upogonila svoje snage prema američkom brodu tvrdeći da je “upao bez odobrenja” na područje u blizini otoka Paracel.

“USS Barry nije naišao ni na kakvo nesigurno ili neprofesionalno ponašanje s kineske strane”, službeno su komentirali u Washingtonu.

S druge strane, Kinezi tvrde kako su Amerikanci ti koji ih izazivaju ulaskom u zabranjeno područje.

“Provokacije SAD-a ozbiljno su narušile kineski suverenitet. Ulaskom ratnog broda povećani su sigurnosni rizici koji mogu dovesti do neočekivanih događaja. Ova akcija loše se uklapa u globalni duh suradnje borbe protiv koronavirusa”, javno je prozvao Amerikance pukovnik Li Huamin.

Istovremeno, Japan tvrdi kako je primijetio ulazak kineskog nosača zrakoplova drugi put u zadnjih mjesec dana u područje između japanskih otoka u regiji Okinawa. Kina nije jedina koja svojata područje Južnokineskog mora. Neke od stotinu grebena žele prisvojiti i Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunej te Tajvan.

Od 2014. godine Peking je polako počeo preuzimati ovo područje gradeći vojne aerodrome opremljene radarima, projektilima i zrakoplovima. Inače, roba u vrijednosti od pet bilijuna (tisuća milijardi) dolara godišnje se isporučuje kroz Južnokinesko more, uključujući naftu koja drži kinesku, japansku i južnokorejsku ekonomiju na životu. Prije dva tjedna State Department je optužio Peking da je tajno izveo podzemni nuklearni napad niskog intenziteta.

Sud u Haagu je odbio priznati Kini vlasništvo nad grebenima u blizini Filipina, ali Kina se na to ne obazire i najavljuje postavljanje novih istraživačkih stanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:51