'GROM 2019'

PODBAČAJ PRED PUTINOVIM OČIMA Ruska nuklearna podmornica tijekom velike vojne vježbe prekinula probno testiranje balističke rakete

Ruska nuklearna podmornica klase Delta III
 PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Ruska nuklearna podmornica prošli je tjedan odustala od testiranja interkontinentalne balističke rakete na vojnoj vježbi koju je pratio i predsjednik Vladimir Putin, objavilo je rusko ministarstvo obrane u ponedjeljak.

Nuklearna podmornica K-44 Rjazan, dio ruske Pacifičke flote, trebala je 17. listopada lansirati dvije balističke rakete R-29R u Ohotskom moru. Na kraju je uspješno lansirala samo jednu, dok je druga ostala u cijevi podmornice, prenose novine Vedomosti.

Incident se dogodio na isti dan kad je Putin pratio vježbe iz zapovjednog centra u ministarstvu obrane u Moskvi.

Akcija u Ohotskom moru bila je dio širih vježbi ruskih oružanih snaga, poznatih kao "Grom 2019", čiji je cilj bio testirati spremnost snaga na nuklearni sukob.

Ministarstvo obrane u ponedjeljak je potvrdilo incident s balističkom raketom, no odbacilo je tvrdnju lista Vedomosti da je neuspješno lansiranje druge rakete izazvalo "hitnu situaciju", prenose ruske novinske agencije.

U vježbama na ruskom Dalekom istoku i Dalekom sjeveru od 15. do 17. listopada sudjelovalo je više od 12 tisuća vojnika, više od 100 letjelica i pet podmornica, priopćilo je ministarstvo. Vježba se odvila na području Barentsovog, Baltičkog, Crnog i Ohotskog mora te Kaspijskog jezera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:02