RATNI ZLOČINI

Podignuta optužnica protiv 7 Srba za ubojstvo 48 bošnjačkih civila u istočnoj Bosni

Ilustracija
 Dado Ruvic / REUTERS

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske Republike Srpske tereteći ih za ubojstva 48 bošnjačkih civila u istočnoj Bosni tijekom ratne 1992.

Kako je priopćeno iz državnog tužiteljstva, ratni zločini nad bošnjačkim civilima počinjeni su od travnja do prosinca 1992. u mjestu Jusićima kod Zvornika u sklopu kampanje etničkog čišćenja vojske RS-a.

Optužnicom za zločine protiv čovječnosti obuhvaćeni su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Dušan Spasojević, Vlado Ristanović i Milan Mijić zvani Mišo.

Oni su najprije kao pripadnici teritorijalne obrane Malešić, a kasnije zvorničke brigade vojske Republike Srpske sudjelovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići u općini Zvornik što je rezultiralo ubojstvima i nestankom više desetaka osoba. Tereti ih se i za nezakonita zatočenja, nasilne progone žena i djece, te paljenje i uništavanjem kuća i imovine.

Iz državnog tužiteljstva BiH najavili su kako će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima je i pet zaštićenih svjedoka, te prilaganjem brojnih dokaza i dokumenata iz rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:40