PODMORNICA STRAVE

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA UBOJSTVO KOJE JE ZGROZILO EUROPU Još je nepoznato je li inovator novinarku zadavio ili joj je prerezao vrat

SLUČAJ UBOJSTVA KOJI JE ZGROZIO EUROPU DOBIVA SUDSKI EPILOG Podignuta je optužnica protiv ekscentričnog izumitelja, a istraga je bliža uzroku smrti: 'Riječ je krajnje neobičnom i izrazito brutalnom slučaju'
 Reuters

Danski tužitelj Jakob Buch-Jepsen izvijestio je da je protiv izumitelja Petera Madsena (46) podignuta optužnica za ubojstvo švedske novinarke Kim Wall (30) na njegovoj podmornici u kolovozu prošle godine. Kao uzrok smrti navodi da ju je Madsan ili zadavio ili joj prerezao vrat.

Buch-Jepsen rekao je da je slučaj ubojstva, koji je šokirao Europu, vrlo neobičan te izrazito brutalan.

Ekscentrični izumitelj optužen je za ubojstvo novinarke, ali i za neprimjereno postupanje s njezinim posmrtnim ostacima.

Kontroverzni danski poduzetnik priznao je da je raskomadao tijelo švedske novinarke Kim Wall (30) i bacio je u more, no porekao je da ju je ubio. Kim Wall je nestala 10. kolovoza nakon što se ukrcala na Madsenovu podmornicu u Kopenhagenu kako bi o njemu napravila reportažu. Njezin torzo pronađen je 11 dana kasnije pričvršćen za metal kako bi potonuo na dno, dok su njezina glava, noge i odjeća otkriveni u vrećama 6. listopada.

Madsen je po uhićenju rekao kako je novinarka umrla nakon što je udarila u otvor podmornice koju je sam izgradio. Ipak, obdukcija je pokazala kako nema nikakvih fraktura lubanje, nego da je Wall imala 15 ubodnih rana na području prsnog koša i genitalija koje su nastale ‘oko ili neposredno nakon smrti’ što apsolutno diskreditira Madsenovu priču.

Rezultati analize DNK pronađenog pod Madsenovim noktima, na licu i vratu poklapaju se s DNK Kim Wall.

Madsen je prvotno tvrdio da je iskrcao novinarku u Kopenhagenu 10. kolovoza, a onda je kazao kako je umrla u stravičnoj nesreći te da je bacio njezino tijelo u more. Posljednje što je kazao policiji jest da je Wall umrla od trovanja ugljičnim monoksidom. Madsen je uhićen nakon što je spašen s podmornice koju je namjerno potopio.

Istražitelji su na hard disku koji pripada Madsenu pronašli snimku koja prikazuje obezglavljene žene, no on je porekao da su snimke njegove i da je uređaj na kojem su spremljene snimke koristio jedan član posade, kao i jedan pripravnik.

Suđenje Peteru Madsenu će početi 8. ožujka, a presuda se očekuje 25. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:30