RODRIGO DUTERTE

PODIVLJALI PREDSJEDNIK TVRDI KAKO JE ZAKLAO ČOVJEKA DOK JE BIO TINEJDŽER 'Kad sam imao 16 već sam ubio nekoga, pravu osobu, samo zbog pogleda!'

 REUTERS

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je kako je ubio čovjeka nožem dok je bio tinejdžer, dok je promovirao svoj rat protiv droge zajednici Filipinaca koji žive u Da Nangu u Vijetnamu, javlja Guardian.

- Kada sam bio tinejdžer, svako malo bih bio u zatvoru. Tukao sam se i tu i tamo. Kada sam imao 16, već sam ubio nekoga. Pravu osobu, tučnjava, izbadanje. Imao sam samo 16. Sve se zbilo samo zbog pogleda. Koliko još sad kad sam predsjednik? - pitao se Duterte.

Filipinski predsjednik posjetio je Da Nang u četvrtak, gdje će sudjelovati na skupu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (Apec), a lokalnoj filipinskoj zajednici obratio se prije početka summita.

Duterte je, podsjetimo, došao na vlast nakon što je obećao rat protiv ilegalnih droga, a u 16 mjeseci otkad je došao na vlast policija je ubila 3.967 ljudi. Još 2.290 stradalo je od posljedica zločina vezanih uz droge, a tisuće ubojstava i dalje je neriješeno.

Osebujni predsjednik vrlo je popularan među svojim glasačima, koji vjeruju kako čini njihovu zemlju sigurnijom, no njegovi kritičari ističu kako je pokrenuo kampanju masovnih izvansudskih ubojstava, koju provodi korumpirana policija i plaćenici.

Prošle je godine izjavio kako bi 'rado pobio' 3 milijuna ovisnika o drogama, a tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obamu prozvao je 'k***inim sinom' jer je kritizirao njegove planove.

U prosincu prošle godine izjavio je kako je osobno ubijao sumnjivce dok je bio gradonačelnik Davaoa, no njegovi savjetnici redovito upozoravaju novinare da 'predsjednika ne treba uzimati doslovno', te da je 'sklon hiperboli i pretjerivanju u javnim nastupima'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:38