DOPIS REISA KAVAZOVIĆA

POGLAVAR ISLAMSKE ZAJEDNICE U BiH PISAO HRVATSKOJ PREDSJEDNICI 'Zlonamjerni ste, prestanite etiketirati Bošnjake kao potencijalne teroriste!'

 Davor Zunic / CROPIX / Davor Zunic / CROPIX

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine Husein Kavazović uputio je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pismo u kojemu je ustvrdio kako ona i još neki hrvatski dužnosnici zlonamjerno pokušavaju diskreditirati Bošnjake povezujući ih s terorizmom, objavljeno je u ponedjeljak.

Kako se navodi na mrežnim stranicama Rijaseta IZ u BiH, Kavazović je pismo ovakvog sadržaja na adresu hrvatske predsjednice uputio zbog njenih opetovanih optužbi na račun BiH i Bošnjaka kojima se bosanski muslimani i njihova država etiketiraju kao potencijalna teroristička opasnost za susjede i Europu.

Potankosti iz pisma nisu navedene, no stoji kako reis Kavazović od predsjednice Grabar-Kitarović i drugih tijela i dužnosnika Hrvatske traži da "prestanu sa zlonamjernom kampanjom koja za cilj ima diskrediranje Bošnjaka i sijanje straha od njihovog prisustva u Europi".

Kavazović je od hrvatske predsjednice zatražio i to da radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa objasni dokaze na temelju kojih iznosi svoje tvrdnje o tome da su muslimani u BiH i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu.

Pismo poglavara bosamskohercegovačkh muslimana uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjendice da u BiH ima između pet i deset tisuća radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma.

Utemeljnost takvih tvrdnji ranije su opovrgnuli visoki bosanskeohercegovački dužnosnici te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, no nisu naveli kakvi su zapravo razmjeri terorističke prijetnje u BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:07