DETALJ SA SUMMITA

POGLEDAJTE NEVJEROJATAN PROPAGANDNI FILM KOJI JE TRUMP POKAZAO KIMU 'Cijeli pothvat djeluje kao luđačka ideja koja je potekla iz Ovalnog ureda'

 
 Bijela kuća / FACEBOOK

Kako bi privolio sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una da "promijeni povijest" i "postane heroj svoga naroda", američki se predsjednik Donald Trump oslonio na kratki propagandni film u stilu najave za holivudski film, piše The New York Times.

Trump je Kimu i još otprilike osmorici pripadnika sjevernokorejske delegacije tijekom summita u Singapuru na iPadu (u slučaju da iPad zakaže, imao je spremnu i kopiju na video kazeti) pokazao film u kojem je Kimu ilustrirano što se sve može dogoditi ako Sjeverna Koreja odbaci svoje nuklearno naoružanje. Kako se u filmu kaže, ovo je priča o "dva muškarca, dvojici vođe i jednoj sudbini".

Kratki film uvelike podsjeća na najavu za holivudske filmove, a u njemu se može čuti i vidjeti kako bezimeni pripovjedač naglašava da "danas može početi novi svijet u kojem će carovati prijateljstvo, poštovanje i dobra volja". U filmu koji sam sebe najavljuje kao film produkcijske kuće "Destiny Pictures" (eng. "Filmovi sudbine") Kim Jong-un igra glavnu ulogu u ključnom trenutku za čovječanstvo.

Sam film počinje kadrovima Zemlje iz svemira, a nastavlja s kadrovima svjetskih gradova i ljudi koji u njima žive. Ističe se da u Južnoj Koreji i drugim dijelovima svijeta caruje prosperitet dok Sjeverna Koreja živi u izolaciji i tami. "No, iz tame se može roditi svjetlost, svjetlost nade koje može snažno sjati", kaže bezimeni pripovjedač kojeg se može čuti u praktički skoro svakoj najavi za neki film.

"Dali smo ga napraviti. Pokazao sam mu ga (u utorak), tijekom sastanka, pred kraj sastanka i mislim da mu se svidio", rekao je Trump tijekom konferencije za medije na kojoj je i novinarima pokazan film. "Mislim da su bili fascinirani, a to što su vidjeli bi vrlo lako mogla biti budućnost."

"Na primjer, imaju odlične plaže. Vidite ih svaki puta kada lansiraju rakete u ocean, jel tako? Rekao sam: "Čovječe, pogledaj taj pogled. Ne bi li bilo odlično da je iza toga odmah apartman. I kako sam objasnio, rekao sam: "Umjesto toga što radite, mogli biste tamo imati najbolje hotele na svijetu". Razmislite o tome iz perspektive tržišta nekretnina", dodao je Trump.

CNN piše da je video napravilo američko Vijeće za nacionalnu sigurnost kako bi predsjednik Trump mogao bolje Kimu demonstrirati što bi eliminacija nuklearnog oružja mogla značiti za Sjevernu Koreju. Vijeće za nacionalnu sigurnost priznalo je autorstvo nad filmom tek nakon što je vlasnik losanđeleške produkcijske tvrtke Destiny Pictures Productions Mark Castaldo rekao da njegova tvrtka nije sudjelovala u izradi filma.

Prema pisanju The Guardiana, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Garrett Marquis nije htio komentirati zašto su film prezentirali kao rad nepostojeće produkcijske tvrtke. "Kako sam ja shvatio video, oni su iskoristili ime "Destiny Pictures" zbog igre riječi. To što tvrtka s takvim imenom postoji je vjerojatno potpuna slučajnost", rekao je bivši glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ned Price.

"Nije čudo što je ova Bijela kuća pala na testu temeljitosti. A da ne spominjemo činjenicu da su smatrali prigodnim pokušati biti veća Sjeverna Koreja od same Sjeverne Koreje. Taj cijeli pothvat smrdi na amaterstvo i djeluje kao rezultat luđačke ideje koja je, pretpostavlja se, nastala u Ovalnom uredu", dodao je Price.

Autor političkih oglasa koji je vodio medijske operacije kampanji Georgea W. Busha Mark McKinnon je za The New York Times rekao da je video evidentno posjeduje "poprilično nisku umjetničku vrijednost", ali da bi se mogao pokazati učinkovitim s obzirom na to kome je namijenjen. "U svojoj esenciji, to je dobro pripovijedanje, a to (Donald Trump) razumije. "Američka političarka Ann Richards znala je reći: "Pojednostavi to tako da moja majka shvati poruku". Ukupno gledajući, mislim da je to kreativno rješenje i pametan potez", dodao je McKinnon.

Autoritarni režim Sjeverne Koreje često se koristio propagandnim filmovima kako bi oblikovao mišljenje naroda. U tim su filmovima Kim i njegova obitelj prikazivani kao bogovi. Otac Kim Jong-una, Kim Jong-il, bio je veliki ljubitelj filma koji je u svojoj privatnoj kolekciji imao tisuće i tisuće naslova, a u jednom je trenutku bio zadužen za vođenje ministarstva propagande Sjeverne Koreje.

"Hoće li svijet prihvatiti ovu promjenu? I kada ovaj povijesni trenutak može početi? Sve se svodi na izbor, ovog dana, ovog časa, svijet će gledati, slušati, očekivati i nadati se", kaže bezimeni pripovjedač. Film sugerira da bi Kim mogao postati heroj svoga naroda. "Hoće li on pružiti ruku miru i prosperitetu kao što do sada nikada nije. Bolji život ili više izolacije? Koji će put biti odabran?", kaže pripovjedač.

Na samom kraju filma navodi se da se u glavnim ulogama ovog povijesnog trenutka pojavljuju predsjednik Donald Trump i predsjedavajući Kim Jong-un. "Jedan trenutak, jedan izbor, što ako? Budućnost tek treba biti ispisana."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:11