PRAVDA ZA DAVIDA

POGLEDAJTE SNIMKU POLICIJSKE BRUTALNOSTI ZBOG KOJE JE REAGIRAO I EU Policija RS tvrdi da su poštivali prava građana, oglasio se i Vučić

 
 Facebook

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske oglasilo se u srijedu priopćenjem u kojemu je ustvrdilo kako je policijska akcija u Banjoj Luci u utorak bila provedena "uz puno poštivanje prava građana" te sukladno zakonu dok je gradonačelnik Banje Luke pozvao na mir i suzdržanost.

Nakon brojnih kritika zbog očite policijske brutalnosti vidljive tijekom rastjerivanja pripadnika skupine "Pravda za Davida" te brojnih uhićenja uključujući i privođenje oporbenih političara i zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz entitetskog su MUP-a zapravo odgovorili samo na upozorenja koja su im stigla iz delegacije Europske unije u BiH i ureda Posebnog predstavnika EU u BiH (EUSR) Larsa-Gunnara Wigemarka.

Delegacija EU uz ostalo je zatražila objašnjenje okolnosti pod kojima su provedena uhićenja te zbog čega su privođeni oporbeni političari poput predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i zastupnika u entitetskom parlamentu Draška Stanivukovića.

Taj je mladi zastupnik PDP-a koji je došao dati potporu roditeljima ubijenog mladića Davida Dragičevića u utorak privođen čak dva puta. Kada je trebao biti pušten i nakon drugog uhićenja u policiji su ga odlučili zadržati iskoristivši pri tom mogućnost teže kvalifikacije prekršaja kojega je počinio pa ga umjesto za remećenja javnog reda i mira odjednom terete za kazneno djelo oštećenja policijske imovine odnosno automobila u kojemu su ga vodili u pritvor nakon uhićenja.

VIDEO: Privođenje Draška Stanivukovića

"Sve aktivnosti policijskih službenika koje su jučer poduzete bile u skladu sa zakonom i uz puno poštovanje prava građana", stoji u priopćenju MUP-a čiji su pripadnici zastupnika Stanivukovića doslovno vukli po cesti i pri tom ga cipelarili.

Na snimkama policijske intervencije na Trgu Krajine u Banjoj Luci jasno je vidljivo i kako su interventni policajci nasrnuli na skupinu ljudi među kojima je bilo i male djece i pri tom ih brutalno gurali.

Iz MUP-a RS su poručili delegaciji EU kako su se najprije trebali informirati što se zbiva pa onda reagirati te dodaju kako su oni samo postupali po nalogu okružnog tužiteljstva koje je i zatražilo privođenje Davora Dragičevića jer je on pod istragom za kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti.

MUP niti jednom rječju nije spomenuo istragu o smrti mladića Davida Dragičevića koja se sada vodi pod kvalifikacijom kaznenog djela ubojstva i bez rezultata traje još od ožujka.

Nakon dramatičnih zbivanja oglasio se i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić. On je na sjednici gradske skupštine u srijedu pozvao da se u sadašnjim okolnostima postupa mirno i razumno ali je branio odluku komunalnih službi da uklone improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida Dragičevića tvrdeći kako je to bilo temeljeno na zakonu.

"Nedvojbeno je da svi mi u gradu imamo vrlo različita mišljenja, pa i o ovome što se sada zbiva. Nemojte, molim vas, da se u gradu naprave nepremostive razlike i razdori i da iza toga ostanu posljedice koje će trajati mnogo duže", kazao je Radojičić izražavajući zabrinutost da bi se moglo doći u situaciju da "netko treći sa strane arbitrira".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je notorna laž da je srpska policija u utorak sudjelovala u incidetima u Banja Luci prilikom uhićenja oca ubijenog Davida Dragičevića.

"Ne miješamo se u unutarnje poslove drugih zemlja, niti entiteta, ne miješamo se u unutarnje stvari BiH, još manje u stvari Republike Srpske. Čudim se kako je to nekome palo na pamet", rekao je Aleksandar Vučić novinarima u Palači Srbije.

Dodao je, međutim, da prate što se događa.

"Želimo da se sve završi u miru, i vjerujem da takvu svijest imaju i nadležne institucije u Republici Srpskoj. Sve ostalo bi bilo brutalno miješanje u stvari drugih", rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:59