TRAGIČNI PAD

Pogreb Lecha Kaczynskog najvjerojatnije u subotu

 AP

ZAGREB - U Poljskoj je danas proglašen tjedan žalosti. Tisuće svijeća zapaljeno je ispred predsjedničke palače u Varšavi u často poginulome predsjedniku Lechu Kaczynskom, koji je poginuo u avionskoj nesreći u subotu ujutro .

Poljski mediji javljaju da će pogreb biti održan u subotu.

U Moskvi je tijekom dana identificirano tijelo Marije Kaczynske, prve dame Poljske , koja je poginula zajedno sa suprugom i još 94 osobe u avionskoj nesreći u Rusiji., izvijestio je ured predsjednika.

- Želimo prebaciti tijelo prve dame što je prije moguće. To će se vrlo vjerojatno dogoditi sutra oko podneva – izjavio je dužnosnik Jacek Sasin.

Vodeći poljski list Gazeta Wyborcza prenosi izjave vladinih dužnosnika koji očekuju da će državnom pogrebu nazočiti mnogi svjetski čelnici. Dolazak ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva gotovo je siguran, a nije isključen niti dolazak Baracka Obame.

- Vjerujem da će u Varšavu doći cijeli svijet, izjavila je bivša savjetnica predsjednika Elzbieta Jakubiak dodajući da bi ispraćaj Kaczynskog i još 95 žrtava subotnje tragedije mogao trajati dva dana.

Identificirano je i vraćeno u Poljsku samo tijelo predsjednika Kaczynskog, dok su ostale žrtve prebačene u Moskvu radi identifikacije. U mnogim slučajevima to neće biti moguće, nego će biti potrebna DNK analiza.

Još nije donesena konačna odluka o posljednjem počivalištu poginulog predsjednika.

Hoće li to biti katedrala Svetoga Ivana ili groblje Powacki u Varšavi, ili pak katedrala Wawel u Krakovu gdje počivaju mnogi kraljevi i predsjednici Poljske, odlučit će obitelj predsjednika.

Posljednju počast poginulome predsjedniku Poljaci će moći odati od sutra ispred predsjedničke palače u Varšavi gdje će tijelo biti izloženo.

Osim predsjednika i njegove supruge Marije, deseci političkih i vojnih dužnosnika Poljske te guverner središnje banke poginuli su u padu zrakoplova blizu Smolenska.

Bugari prizemljili sve zrakoplove tipa Tupoljev-154

Bugarska je u ponedjeljak priopćila da je prizemljila predsjednički zrakoplov tipa Tupoljev-154 , nakon pada zrakoplova poljskog predsjednika istog modela u subotu u Smolensku.

- Letovi svih zrakoplova tog modela su suspendirani dok se ne otkrije uzrok nesreće polsjkoga zrakoplova, izjavio je ministar prometa Atanas Kostov.

Kostov je najavio da Bugarska kani prodati svoj Tupoljev-154.

Zajednički tim ruskih i poljskih istražitelja isključio je tehničku neispravnost predsjedničkog zrakoplova kao uzrok nesreće u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 osoba.

Ruski istražitelji priopćili su kako je pilot srušenog zrakoplova bio upozoren na loše vremenske uvjete u Smolensku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:57