UZ VELIKE POTEŠKOĆE

POJAČANE MJERE KONTROLE Granična policija BiH ove godine spriječila više od 10.000 pokušaja ilegalnog ulaska

 Robert Fajt / CROPIX

Granični policajci Bosne i Hercegovine od početka ove godine spriječili su više od deset tisuća ilegalnih ulazaka migranata u tu zemlju, kazao je ravnatelj te policijske agencije Zoran Galić za sarajevski "Dnevni avaz" od utorka.

U razgovoru za ovaj list Galić je kazao kako graničari svoj posao obavljaju uz velike poteškoće jer trenutačno nedostaje 407 policajaca koliko je predviđene redovitom sistematizacijom, no stanje je zapravo puno ozbiljnije s obzirom da su provedene procjene pokazale kako bi za učinkoviti nadzor istočne granice BiH prema Srbiji i Crnoj Gori, dugoj oko 600 kilometara, trebalo najmanje tisuću dodatnih policajaca.

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine granični policajci spriječili su ulazak ilegalnih migranata u točno 10.200 slučajeva zahvaljujući mjerama pojačanog nadzora granice, no Galić ističe kako je sve to nedovoljno s obzirom da migranti i dalje uporno pokušavaju nastaviti put na Zapad preko teritorija BiH.

"Pojačane mjere kontrole provode se od kraja 2017. , no jasno je da je sve to nedovoljno za konkretniji odgovor na složeno stanje. Mi i dalje očekujemo i odluke Vijeća ministara BiH", kazao je Galić.

Granična policija ranije je tražila suglasnost Vijeća ministara za primanje u službu najmanje 160 kadeta koji bi uz potrebnu obuku preuzeli dio zadaća nadzora granice, no kako je u BiH zbog političkih prijepora oko uspostave vlasti blokiran rad većine tijela državne vlasti ne donose se ni očekivane odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:36