DOČEKALE GA MASE

POJAVIO SE NA GLAZBENOM FESTIVALU ORGANIZIRANOM NJEMU U ČAST Nakon izlaska iz zatvora čelnik brazilske ljevice Lula poziva na nastavak 'borbe'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.11.2019. u 07:39

Draped in the flag of the Pernambuco State, former Brazil president Luiz Inacio Lula da Silva holds a rally in Recife, Brazil November 17, 2019. REUTERS/Adriano Machado
REUTERS

Luiz Inácio Lula da Silva

Čelnik brazilske ljevice Luiz Inácio Lula da Silva pozvao je svoje pristaše u nedjelju navečer na prvom velikom skupu nakon izlaska iz zatvora na nastavak "borbe", šaljući poruku svom političkom protivniku, brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru.

- Borba nije završena - doviknuo je bivši brazilski predsjednik desecima tisuća pristaša koji su mu klicali u Recifeu, gradu na sjeveroistoku zemlje.

Lula je obavljao predsjedničku dužnost od 2003. do 2010., a uhićen je u travnju 2018. godine zbog sumnje u korupciju te nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima. Tvrdio je da je nevin, a osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina i 10 mjeseci.

Pušten je na slobodu 8. studenoga ove godine, nakon politički osjetljive odluke vrhovnog suda, a u nedjelju se vratio u Recife, glavni grad matične pokrajine Pernambuco, kako bi sudjelovao na glazbenom festivalu organiziranom njemu u čast.

- Vidjevši da se tako puno ljudi mobilizira širom zemlje, želim reći: 'Borba nije završena'. Borba ne može biti završena jer je mi želimo nastaviti - rekao je Lula, aludirajući na tisuće ljevičarskih aktivista koji su bili na nogama tokom njegova 580-dnevnog boravka u zatvoru.

- Kampanja 'Oslobodite Lulu' mora prerasti u nešto veće! - dodao je, na što su mu okupljeni odgovorili povicima "Lula, ratnik za dobrobit brazilskog naroda".

Iako je više puta isticao da za vrijeme festivala ne želi govoriti o politici, žestoko je napao političkog suparnika, aktualnog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

- Možete biti sigurni da će svaka minuta ostatka mog života biti posvećena oslobađanju naše zemlje od neregularne naoružane bande koja ju je zaposjela - izjavio je, aludirajući na navodne veze obitelji Bolsonaro s paravojnim skupinama.

Od izlaska iz zatvora Lula je održao tri govora, ali se Recife izdvaja posebno velikim brojem okupljenih, dodaje AFP.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo