APEL EUROPSKIM ČELNICIMA

'POKAŽITE SOLIDARNOST S TIM LJUDIMA' Papa se uključio u spor oko brodova s migrantima i za njih zatražio sigurne luke

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.01.2019. u 15:51

Pope Francis celebrates a closing mass at the end of the Synod of Bishops at the Vatican October 28, 2018. REUTERS/Tony Gentile
REUTERS

Papa Franjo  je u nedjelju zatražio od europskih čelnika da se prestanu svađati oko sudbine 49 ilegalnih migranata na dva  broda na Sredozemlju i osiguraju im sigurno pristanište.

Papa je svojim komentarom u obraćanju desecima tisuća vjernika na Trgu Svetog Petra povodom Bogojavljenja, uskočio u diplomatski spor između Italije i Malte.

"Upućujem apel iz srca europskim čelnicima da pokažu konkretnu solidarnost s tim ljudima", rekao je Papa.

Oni traže "sigurno pristanište gdje se mogu iskrcati", rekao je.

Na brodu njemačke nevladine udruge  Sea-Watch 3 nalaze se 32 migranta. Oni su na brod ukrcani s nesigurnih čamaca ispred libijske obale 22. prosinca, a među njime je i troje male djece i četiri tinejdžera. Na drugom brodu njemačke humanitarne organizacije, Sea-Eye, nalazi se 17 migranata pokupljenih 29. prosinca.

Prošlog je tjedna dvadesetak humanitarnih organizacija, uključujući Amnesty International i UN-ovu međunarodnu organizaciju za migracije, pozvalo Europsku uniju da ponudi pristanište za oba broda.

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio, čelnik Pokreta 5 zvijezda, je rekao da će Italija preuzeti žene i djecu ako Malta dopusti tim brodovima da pristanu. No tome se protivi Matteo Salvini, ministar unutarnjih poslova koji vodi protuimigrantsku Legu i koji je ranije zatvorio talijanske luke za brodove koji dovoze ilegalne migrante.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo