NAPAD

POKOLJ U KOLUMBIJI Ubijena kandidatkinja na lokalnim izborima i još pet osoba: 'Mislimo da znamo tko je odgovoran za ovaj gnjusni zločin'

Ilustracija
 Daniel Tapia / REUTERS

Kandidatkinja na skorim lokalnim izborima koji se krajem listopada trebaju održati u Kolumbiji ubijena je zajedno s još pet osoba na jugozapadu zemlje, priopćile su u ponedjeljak vlasti.

Oklopno vozilo u kojemu su bili Karina Garcia, kandidatkinja za gradonačelnika Suareza, u pokrajini Cauci i njezini suputnici bilo je u nedjelju navečer "na meti napada oružjem dugog dometa" a zatim zapaljeno, rekao je za AFP Jair Rossi, pripadnik Narodne obrane, javne udruge za zaštitu prava.

Ta je ustanova u objavi na Twitteru osudila "pokolj" u kojemu su uz kandidatkinju Liberalne stranke ubijeni njezina majka, kandidat za gradsku skupštinu i još tri osobe čiji identitet nije otkriven.

Karina Garcia je već ranije primala prijetnje koje je Narodna obrana evidentirala.

Područje na kojemu je ubijena je veoma pogođeno nasiljem povezanim s krijumčarenjem droge i s ilegalnim rudarenjem, dodaje Rossi.

Vladin visoki povjerenik za mir Miguel Ceballos optužio je za napad vođu disidentske skupine bivše gerile FARC-a (Kolumbijske revolucionarne oružane snage) koja djeluje na tom području, ratnim imenom Mayimbu.

"Vjerujemo da je on odgovoran za taj gnusni zločin jer je ovo područje pod njegovim utjecajem", rekao je Ceballos.

Napad se dogodio nekoliko dana pošto su neki bivši zapovjednici gerilske skupine objavili na YouTubeu snimku u kojoj najavljuju povratak oružanoj borbi jer vlada nije ispunila svoje ugovorne obveze.

Oko 13.000 pripadnika FARC-a, među kojima 7.000 boraca, položilo je oružje nakon potpisivanja mirovnog ugovora 2016. s kolumbijskom vladom koja im je zauzvrat zajamčila amnestiju za većinu članova, privremenu financijsku pomoć i mogućnost da ta skupina postane zakonita politička stranka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:19