NOVA USLUGA

Pokrenuta Appleova verzija Netflixa, ali nije dostupna u Hrvatskoj

Među adutima produkcije su Jennifer Aniston i Reese Witherspoon
 REUTERS

Diljem svijeta jučer je službeno pokrenuta nova Appleova usluga, Apple TV Plus, koja će nuditi pretplatnicima originalne serije i filmove proizvedene u vlastitoj produkciji. Usluga je dostupna u više od 100 zemalja i regija, no Hrvatska zasad nije jedna od njih.

Apple je odlučio ući na tržište autorskog TV sadržaja s vlastitim servisom, koji bi trebao biti konkurencija Netflixu, Amazonu i nadolazećem Disney Plusu. Za razliku od svojih konkurenata, Apple TV Plus ne dolazi s povećim katalogom filmova i serija kojima bi privukao širu publiku.

Dok će Disney Plus, čije se pokretanje očekuje 12. studenog, u startu ponuditi poveći izbor Disneyjevih i Pixarovih crtića, Marvelovih blockbustera, svih filmova i serija smještenih u svemir “Ratova zvijezda”, s potpuno novom serijom “Mandalorian”, Apple TV Plus nudi samo devet naslova.

Iako se u svojoj produkciji može pohvaliti poznatim imenima poput voditeljice Oprah Winfrey, glumica Reese Witherspoon i Jennifer Aniston, glumca Jasona Momoe ili producenta Ronalda D. Moorea, reakcije kritičara na Appleove serije za sada su izrazito mlake.

Najbolje su ocijenjene humoristična serija “Dickinson” o poznatoj pjesnikinji Emily Dickinson te serija “For All Mankind”, smještena u alternativnu prošlost u kojoj su Sovjeti prvi sletjeli na Mjesec.

Usluga za sada košta pet dolara mjesečno, uz besplatni probni period od tjedan dana, no kupci novih Appleovih uređaja dobit će čak godinu dana korištenja usluge besplatno. Nažalost, to se ne odnosi na hrvatske kupce - Apple ne prihvaća korisnike iz Hrvatske niti hrvatske kartice, a oni koji će htjeti pristupiti Apple TV Plusu, morat će se koristiti raznim trikovima kako bi uvjerili Apple da su iz SAD-a ili neke druge države u kojoj je taj servis dostupan.

Hrvatska često izostaje s liste zemalja i regija u kojima su dostupni Appleovi servisi. Apple Music, primjerice, još nije dostupan u Hrvatskoj, kao što nisu bili ni iTunesi. Apple nikada nije ponudio suvisao razlog za ignoriranje našeg tržišta. Veličina tržišta nije problem jer su i Music i TV Plus uredno dostupni u, primjerice, Sloveniji ili na Cipru. Hrvatska i Rumunjska jedine su države EU koje nisu na listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:25