ITALIJA

Pokret Pet zvijezda u razgovorima o formiranju vlade traži ugovor o upravljanju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.04.2018. u 22:14

29-03-2018 Roma Politica
Camera dei Deputati - Elezione dei vicepresidenti Nella foto Luigi Di Maio
29-03-2018 Rome (Italy)
Chamber of Deputies - Election of the vice-presidents
In the photo Luigi Di Maio, Image: 367267759, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LaPresse
Profimedia, LaPresse

Luigi Di Maio, kandidat za premijera Pokreta pet zvijezda

Talijanski Pokret Pet zvijezda predložio je u srijedu na početku službenih razgovora o formiranju nove talijanske vlade sklapanje ugovora s dva njegova rivala u stilu ugovora njemačkih partnera u vladi.

Na izborima održanima 4. ožujka niti jedan blok nije dobio apsolutnu većinu i talijanski predsjednik Sergio Mattarella sad zaklete neprijatelje mora nagovoriti na sklapanje koalicijskoga sporazuma. Proces bi mogao trajati tjednima i opet završiti bez rezultata, što bi dovelo do još jednoga glasovanja i produžilo nestabilnost u trećem gospodarstvu euro zone.

Savez desnoga centra u kojemu su desna Liga i Naprijed Italija Silvija Berlusconija na izborima je dobio najviše zastupničkih mjesta, a slijede ga protusistemska Pet zvijezda i Demokratska stranka (PD) lijevoga centra, no niti jedna skupina ne može vladati sama.

Luigi Di Maio, kandidat za premijera Pokreta pet zvijezda, najsnažnije pojedinačne stranke u parlamentu, iznio je ponude i PD-u s lijevoga centra i čelniku Lige Matteu Salviniju, ali uz stroge uvjete.

PD, još uvijek pod snažnim utjecajem njezina poraženog čelnika i bivšeg premijera Mattea Renzija, za sad je isključio mogućnost saveza s Pet zvijezda, a Salvini je odbio raskinuti savez s njegovim saveznicima s desnoga centra.

- Liga mora odlučiti na čijoj je strani; želi li pomoći Pokretu pet zvijezda da promijeni zemlju ili želi ostati vezana uz prošlost i Silvija Berlusconija, čovjeka koji je imao priliku promjeniti Italiju i nije to učinio - napisao je Di Maio na službenom blogu pokreta.

- I PD je pozvan izabrati između Renzijeva pravca i rada za građane. Nadamo se sastati s tim strankama što je prije moguće kako bi vidjeli koji su njihovi prijedlozi i možemo li početi pisati taj ugovor - poručio je Di Maio.

Iako je rekao da će razgovarati s Pokretom pet zvijezda, Salvini je odbio "veta ili zapovijedi", dok je Forza Italia objavila izjavu u kojoj potvrđuje predanost savezu desnoga centra i odbacuje "svaki oblik dijaloga ili upravljanja s bilo kime tko postavlja neprihvatljiva veta".

Obnašatelj dužnosti tajnika PD-a Maurizio Martina optužio je Pet zvijezda da želi podijeliti njegovu stranku i poručio na Twitteru kako oni "neće igrati te igre".

Koalicija s Pokretom pet zvijezda najviše bi uzbunila ulagače. Pet zvijezda je tražio "univerzalni dohodak" za nezaposlene, dok Liga traži drastične porezne rezove.

Oba bi prijedloga povećala drugi najveći dug Europe u odnosu na BDP i bila protivna proračunskim pravilima Europske unije.

Liga također želi masovno protjerivanje imigranata i jedina je velika stranka koja želi da Italija odbaci euro, no bilo kakav sporazum o vladi isključio bi napuštanje zajedničke europske valute.

Pokret pet zvijezda u okviru sporazuma bilo s Ligom bilo s PD-om traži da Di Maio postane premijer, a partneri sastave popis politika sličan dokumentu od 177 stranica kakav su dogovorili njemački konzervativci i socijaldemokrati i osigurali četvrti kancelarski mandat Angele Merkel.

U srijedu se Mattarella odvojeno sastao s predsjednicima oba parlamentarna doma i bivšim talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom te zatražio savjet kako nastaviti.

Čelnici najvećih stranaka trebaju se s Mattarellom sastati u četvrtak. Stranke iz saveza desnoga centra s njime će se sastati odvojeno, što bi mogao biti znak da u tome bloku već postoje podjele.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo