SLUČAJ SANDRE MULLER

POKRETAČICA FRANCUSKE VERZIJE KAMPANJE #MeToo OSUĐENA ZBOG KLEVETE Čovjeku kojeg je optužila za napastovanje mora platiti odštetu

Sandra Muller
 screenshot YouTube

Žena koja je u Francuskoj započela kampanju s namjerom da potakne druge žene da prokažu seksualne napasnike proglašena je krivom za klevetu na pariškom sudu, piše BBC. Sandra Muller, koja je kreirala hashtag "#balancetonporc" ('razotkrij svoju svinju') 2017. godine, mora platiti odštetu bivšem televizijskom menadžeru Éricu Brionu.

Sud je dodijelio Brionu, kojeg je Muller optužila da joj se neprimjereno nabacivao, 20.000 eura odštete. Muller je najavila da će se žaliti na odluku suda. - Izgubila sam danas, ali su druge žene pobijedile, kazala je nakon presude u srijedu.

Muller je naloženo da ukloni tweet koji je objavila 2017. u kojem je prozvala Briona, a mora i javno objaviti izjavu koju od nje zahtijeva sud. Njezin odvjetnik Francis Szpiner kaže da je presuda 'zakašnjela'.

Za vrijeme saslušanja u svibnju, Brionov odvjetnički tim je iznio tvrdnju da on, iako se ispričao za svoje 'nespretno ili neprimjereno zavođenje', nikad nije priznao da je ikoga seksualno uznemiravao'.

Kazao je da se jedne večeri pokušao udvarati Sandri Muller jer mu se sviđala, kazala je sudu njegova odvjetnica Marie Burguburu. - Njegovo je pravo da se udvara, kazala je odvjetnica.

Muller, koja je doputovala iz Sjedinjenih Država gdje živi, je kazala da ju je 'ponižavajući' incident naveo da započne 'pokret koji se proširio kroz sve slojeve društva'.

Branila je svoje pravo na slobodu izražavanja i kazala da su njezini tweetovi imali namjeru ohrabriti druge da podijele svoja iskustva, dodavši da seksističke uvrede treba shvatiti ozbiljno.

Međutim, Brion je opisao 'stroj' koji je Muller pokrenula svojim objavama na Twitteru kao 'nezaustavljiv' i dao naslutiti da je zbog toga bio izložen ozbiljnim profesionalnim i osobnim posljedicama.

Nakon vijesti o svemu što je Brion pravno poduzeo, Muller je na Facebooku napisala: - Ići ću do kraja u ovoj borbi uz pomoć mog odvjetnika i nadam se da će ovaj proces biti prilika za pravu debatu o borbi protiv seksualnog uznemiravanja.

U listopadu 2017. Muller je objavila tweet: '#balancetonporc! I ti možeš sudjelovati objavljivanjem imena i detalja seksualnog uznemiravanja koje si doživjela na svom poslu'.

Samo nekoliko sati kasnije, dodala je sljedeće: 'Imaš velike grudi. Ti si moj tip žene. Cijelu noć ću te dovoditi do orgazama' - napisavši uz to Brionovo ime i poziciju.

Ali Brion je kazao da nikad nije radio s Muller ni na koji način, da se ispričao za svoje riječi i da nakon odbijanja nije nastavio s udvaranjem.

Kampanja na društvenim mrežama koja je pokrenuta spomenutim hashtagom je Brionovo ime proširila posvuda, a u prosincu te godine on je napisao odgovor u francuskim novinama Le Monde.

Kazao je da je iznio 'neprimjerene izjave' na koktel zabavi kasno navečer, 'ali samo jednom' - i kazao da ne pokušava opravdati svoje postupke. Također je rekao da postoji potreba za 'istinom i pažljivošću' u valu optužbi.

Dodao je da je Muller sugerirala da su njih dvoje bili u nekoj vrsti radnog odnosa u kojem se napastovanje dogodilo. Sugerirao je da je ona namjerno bila nejasna brkajući napasno udvaranje i seksualno uznemiravanje na radnom mjestu.

On tvrdi da je za njega kasnije postalo iznimno teško pronaći posao, piše BBC.

Odvjetnik Szpiner, koji zastupa Muller, sudu je kazao u svibnju: - Ako ne razumijete da je uvredljivo kad muškarac stoji pred vama i na takav način se izjašnjava, žao mi vas je, ali danas većina žena i muškaraca misli da jest.

- Ako je ovaj hashtag bio uspješan, to je zato što su tisuće žena sebe prepoznale u njemu, dodao je za francusku televiziju Szpiner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:27