MOHAMED VI

POKUŠAJ SMANJENJA 'GUŽVE' U ZATVORIMA Marokanski kralj pomilovao tisuće zatvorenika radi suzbijanja koronavirusa

Marokanski kralj Mohamed VI. pomilovao je 5654 zatvorenika, od ukupno njih 85.700, kako bi zaustavio širenje koronavirusa, izvijestile su u utorak španjolske novine El País.

Maroko, susjed Španjolske, priključio se tako ostalim zemljama sjevera Afrike koje su već posegnule za tom mjerom.

Predsjednik Tunisa je pomilovao 1400, a Alžira 5037 zatvorenika. Libijska vlada nacionalnog jedinstva je krajem ožujka pustila iz zatvora 466 ljudi.

Oslobođeni Marokanci moraju proći liječničko testiranje i kućnu karantenu, izvijestilo je tamošnje ministarstvo pravosuđa u priopćenju.

Nije međutim navelo kako će provesti testiranje nad tolikim brojem ljudi budući da Maroku nedostaju brzi testovi za dijagnozu koronavirusa baš kao i Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

U Maroku se koronavirusom inficiralo 960 osoba a preminulo ih je 66.

Međunarodna zdravstvena organizacija je predložila smanjenje broja osoba u zatvorima kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

U Maroku kralj obično daje pomilovanja tijekom blagdana. Na obljetnicu dolaska na prijestolje, 30. srpnja 2019 oslobodio je 4764 ljudi.

No ni kraljeva pomilovanja ne smanjuju gužvu u marokanskim zatvorima. U zemlji je 76 zatvora sa 85.767 zatvorenika, pokazuju vladini podaci za prošlu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:41