PAKISTAN NA NOGAMA

Policija je ignorirala otmicu djevojčice, kad je obitelj došla prijaviti nestanak policajci su ih tjerali da čiste postaju

 
 Twitter

Stotine ljudi u središtu Islamabada prosvjedovalo je u utorak tražeći pravdu povodom slučaja 10-godišnje Pakistanke koja je oteta i ubijena, a njezina obitelj tvrdi da ih je policija ignorirala kad su pokušali prijaviti njezin nestanak. Farishta je nestala u srijedu, 15. svibnja, nakon što je izašla igrati se u susjedstvo u istočnom dijelu Islamabada, gdje obitelj živi. Nije se vratila u vrijeme kade se oglasila večernja molitva s lokalne džamije i obitelj je odmah uhvatila panika.

Kažu da su im policajci tvrdili da je sigurno pobjegla od kuće "s nekim po svojoj slobodnoj volji". "Policija nam nije ništa pomogla", kazao je BBC-u Ghulam Nabi, otac nestale Farishte. "Tražili su me da im čistim ured, da im pomaknem namještaj i da im donesem voće s tržnice".

Priča se proširila putem društvenih medija s oznakom #JusticeForFarishta. U srijedu je službeno pokrenuta istraga protiv nekoliko policajaca zbog nemara. Suspendiran je Muhammad Abbas Rana, šef policijske postaje u Shahzadu. On brani postupanje policije, tvrdeći da su istraživali slučaj i razgovarali s obitleji i susjedima 16. svibnja. Za odugovlačenje registriranja slučaja tvrdi da je odgovorna obitelj i poriče da su ih tjerali da čiste policijsku postaju.

Službena istraga ustvari je pokrenuta u nedjelju kad se lokalni političar obratio šefu policije u Islamabadu, javlja BBC. Osakaćeno tijelo nesretne Farishte pronađeno je sljedeće večeri, što je potaknulo tvrdnje da je njezin život mogao biti spašen da je policija reagirala na vrijeme. No, to nije bio kraj patnjama obitelji - liječnik koji je trebao provesti obdukciju tijela bio je na godišnjem odmoru. Kad su im rekli da će obdukcija biti odgođena, obitelj ubijene djevojčice odlučila je prosvjedovati u bolnici. Pridružili su im se i aktivisti skupine koja se bori za prava Paštuna, manjine kojoj pripada i Farishtina obitelj, koja je došla iz sjeverozapadnog Pakistana s desecima tisuća obitelji koje je raselio pakistanski rat protiv terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:45