PAO ZADNJI BJEGUNAC

POLICIJA LIKVIDIRALA VOZAČA KOMBIJA SMRTI U okolici Barcelone opasan eksplozivom počeo je urlikati 'Alahu akbar', policajci su odmah otvorili paljbu

Younes Abouyaqoub, osumnjičeni počinitelj napada u Barceloni
 Handout / Reuters

>>> NOVO 18:26 Španjolska je policija potvrdila da je u Subiratsu ustrijeljen i ubijen 22-godišnji bjegunac Younes Abouyaaqoub.

---------------------------

Španjolski mediji u ponedjeljak prenose da je svladan zadnji član terorističke ćelije odgovorne za dva teroristička napada u Španjolskoj u kojima je ubijeno 14 osoba - 22-godišnji Younes Abouyaaqoub.

"Osumnjičena osoba u Subiratsu imala je na tijelu nešto što izgleda kao eksplozivni pojas. Osoba je svladana", objavila je katalonska policija na Twitteru.

Čeka se službena potvrda je riječ o 22-godišnjem Younesu Abouyaaqoubu osumnjičenom za ubojstvo 14 osoba u Barceloni.

Španjolska javna televizija RTVE pozivajući se na policijski izvor tvrdi da je to on, a nekoliko tiskanih medija prenijelo je da je ubijen.

Međunarodna policijska organizacija Interpol raspisala je u ponedjeljak potragu za Abouyaaqoubom. Optužen je za "teroristička ubojstva", nanošenje "teških ozljeda" povezanih s terorizmom kao i za pripadnost "kriminalnoj organizaciji". Interpol okuplja policije u 190 zemalja svijeta.

"Prioritet je potraga za tom zadnjom osobom koja nam preostaje za pronaći", rekao je ranije u ponedjeljak Josep Lluis Trapero, šef katalonske policije na konferenciji za medije u Barceloni. Policija je diljem Španjolske razaslala fotografije Abouyaaqouba smatrajući ga vozačem kombija kojim je na šetalištu La Rambla ubijeno 13 osoba. Napomenula je kako bi osumnjičeni visok 1,80 metara mogao imati bradu staru nekoliko dana.

Na novinskoj konferenciji je rečeno da bi tijela pronađena u kući u mjestu Alcanar mogla pripadati imamu Abdelbakiju Es Sattiju i još jednom osumnjičenom no istraga je i dalje u tijeku. U toj kući je u noći sa srijede na četvrtak došlo do eksplozije za koju policija vjeruje da je nastala prilikom rukovanja plinskim bocama i eksplozivnim materijalom koji je trebao poslužiti skupini od 12 osumnjičenih za napade u Kataloniji.

Policija je u ostavljenom kombiju pronašla dokumente i otiske na temelju kojih smatra da je Abouyaaqoub bio vozač i jedina osoba u kombiju u četvrtak. Na temelju snimki uličnih kamera vjeruju da je nakon izlaska iz kombija pješice pored lokalne tržnice došao do sveučilišnog parkirališta gdje je nožem ubio vlasnika automobila Ford Focus, ukupno petnaeste žrtve napada u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji. Tim je automobilom projurio pored policijske kontrolne točke na izlazu iz Barcelone. Policija je tada pucala na automobil, a onda je Ford s truplom ostavio desetak kilometara dalje u mjestu Sant Just Desvem.

"Ondje smo mu izgubili trag", rekao je Trapero.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:33