RACIJA U GRČKOJ PRIJESTOLNICI

Policija lovi imigrante: ‘Bez njih će život u Ateni biti bolji’

Grčka policija provela je raciju u centru Atene i iz stanova izbacila oko 2000 ilegalnih imigranata. Riječ je o akciji za “nacionalni opstanak”, izjavio je glasnogovornik atenske policije, navodeći kako je operacija nužna da bi Atena postala “grad zakona” i da bi se građanima osigurala “kvaliteta života”.

- Cilj operacije je bio vratiti ih u zemlju podrijetla i zatvoriti granice. Morali smo pokazati kako si Grčka ne može priuštiti rad i gostoprimstvo ilegalnim imigrantima - rekao je Christos Manouras, glasnogovornik policije, obrazlažući slanje 2000 policajaca u akciju koja je nazvana Xenios Zeus, po kralju stare Grčke koji je štitio goste.

Izvor napetosti

Grčka se trenutačno bori s ekonomskom krizom i bolnim mjerama štednje, a gospodarski problemi rasplamsali su socijalne tenzije i ksenofobiju te izazvali rasističke napade u glavnom gradu. Pokazatelj buđenja takvih osjećaja u stanovništvu je i činjenica da je prvi put u svojoj političkoj povijesti u parlament ušla neonacistička stranka, Zlatna zora, koja je u predizbornoj kampanji obećala protjerivanje ilegalnih imigranata. U Grčkoj trenutačno živi 800.000 imigranata s dozvolom za boravak, no procjenjuje se da je ilegalaca više od 350.000. I trenutni grčki premijer, desničar Antonis Samaras, koji je u kampanji isticao “vraćanje kontrole nad gradovima” i kraj “invazije imigranata”.

Kontrola na granicama

Osim akcije u Ateni, povećan je i broj policajaca na granici Grčke i Turske. Osim zaustavljanja priljeva ilegalnih radnika, zadatak pojačanja osiguranja je i zaustavljanje ulaska sirijskih izbjeglica. Zemlji u međuvremenu predstoje nove mjere štednje kako bi dobila novu tranšu pomoći vrijednu 31,5 milijardi eura za spas od bankrota. O tome su počeli pregovori na dan akcije istjerivanja stranaca, u četvrtak, kad su u Atenu stigli dužnosnici MMF-a, Europske Unije i Europske centralne banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:49