VIKAO JE ALAHU AKBAR

POLICIJA ŠOKIRALA JAVNOST NOVIM DETALJIMA O MANIJAKU KOJI JE POČINIO MASAKR U BELGIJI 'Otkrili smo što je napravio dan prije horora u Liegeu...'

 REUTERS

Muškarac koji je u utorak ubio troje ljudi u belgijskom gradu Liegeu ubio je dan ranije još jednog muškarca, objavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Jan Jambon.

Policijski izvori već su ranije kazali da bi napadač mogao biti umiješan u smrt muškarca u ponedjeljak navečer u južnoj belgijskoj pokrajini Luxembourg, izvijestila je Belga. Ubijeni muškarac ranije je osuđen za kaznena djela povezana s krijumčarenjem droga.

Upitan o motivima napadača Jambon je kazao za RTL: "Može se raditi o radikalizaciji, no može se raditi i o tome da nije imao perspektivu u našemu društvu zbog toga što je počinio ubojstvo večer prije", prenijela je novinska agencija Belga njegove riječi.

Belgijski istražitelji pokušavaju sastaviti profil Benjamina Hermana, radikaliziranog delinkventa recidivista, kojega je usmrtila policija nakon što je ubio tri osobe, među kojima dvije policajke u Liegeu, što je belgijsko pravosuđe nazvalo "terorističkim činom".

Emergency responders are seen following a shooting in Liege, Belgium, May 29, 2018 in this picture grab obtained from social media video. Courtesy of VICTOR JAY/via REUTERS   THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. - RC12BA4F8880
REUTERS

Istraga je povjerena protuterorističkom istražnom sucu a savezno tužiteljstvo trebalo bi iznijeti detalje o prvim elementima istrage u srijedu ujutro na konferenciji za tisak.

"Elementi idu u pravcu terorističkog čina", kazao je glasnogovornik saveznog tužiteljstva Eric Van Der Sypt.

Nakon trostrukog ubojstva počinjena na velikoj prometnici Liegea, muškarac identificiran kao Benjamin Herman, višestruki delinkvent recidivist rođen 1982., nakratko je za taoca uzeo zaposlenicu škole, po vlastima. Nijedno dijete nije ozlijeđeno.

U amaterskoj video-snimci jasno se čuje kako napadač viče "Allah Akbar" hodajući ulicom što nijedan službeni izvor nije želio potvrditi u utorak.

U drugoj amaterskoj video-snimci čini se da ubojica uzvikuje "Allah Akbar" okomivši se na policajce. Slijedi kratka i snažna pucnjava na kraju koje muškarac leži na tlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:53