KRIZA U ČILEU

POLICIJA U ČILEU NA UDARU ZBOG BRUTALNOG NASILJA PREMA PROSVJEDNICIMA Ubili su najmanje pet ljudi, mučili maloljetnika, priča se i o silovanju...

 REUTERS

Čileanska vlada nema ništa za skrivati i istražit će sve navodne slučajeve zlostavljanja koja su počinile snage reda u zemlji u kojoj tri tjedna traje neviđena socijalna kriza, rekao je u srijedu predsjednik Sebastian Pinera.

Prosvjedi su počeli 18. listopada kada je najavljeno povišenje cijene metro karata i tijekom kojih je 20 osoba smrtno stradalo, među kojima se pet smrti mogu pripisati snagama reda o čemu se vodi istraga.

Nacionalni institut za ljudska prava (INDH) neovisna javna organizacija pokrenula je 181 pravni postupak zbog ubojstava, mučenja i spolnog nasilja koje su počinili pripadnici snaga reda.

"Potpuno smo transparentno iznijeli podatke jer nemamo što skrivati", rekao je Sebastian Pinera na pitanje o brojnim optužbama na račun policajaca i vojnika.

On je jamčio da će na isti način kako će biti kažnjeni nasilni prosvjednici, koji su pljačkali i uništavali više od 70 metro stanica, sva navodna zlostavljanja koja su počinili policajci i vojnici i odstupanja od protokola biti sankcionirana, rekao je Pinera.

On je ponovo izrazio podršku policajcima i vojnicima koji su vodili ophodnje ulicama zemlje tijekom prvih devet dana krize u sklopu proglašenog izvanrednog stanja.

Čileansko državno odvjetništvo je objavilo da je 14 policajaca optuženo za mučenje dviju osoba, među kojima je jedan maloljetnik.

U dva slučaja postoje video snimke koje potvrđuju verzije žrtava, rekao je regionalni državni odvjetnik Manuel Guerra. Predsjednik Pinera je istaknuo da je pozvao visoku povjerenicu za ljudska prava pri UN-u, bivši čileansku predsjednicu Michelle Bachet da pošalje jednu misiju u zemlju. Ona je poslala skupinu promatrača da izvide stanje na terenu u zemlji koja je do sada bila na glasu kao jedna od najstabilnijih zemalja Latinske Amerike.

Predsjednik je također potpisao plan zakona koji bi trebao omogućiti da uz najniže plaće država isplati dodatak pa bi one umjesto sadašnjih 375 eura iznosile 425 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:05