RUSIJA VRIJE

Policija upala u stan Alekseja Navaljnog, privela mu brata, nasrnula na ženinu odvjetnicu

Na Navaljnog i njegov tim vrši se sve veći pritisak, a sad ga istražuju i zbog navodnog kršenja protuepidemijskih mjera
Policija pred stanom Alekseja Navaljnog
 Afp/Iliya Pitalev/Sputnik/Sputnik Via Afp

Policija je pretresla stan Alekseja Navaljnog i sjedište njegove Zaklade za borbu protiv korupcije u Moskvi nakon što su istražitelji otvorili novu istragu o navodnim kršenjima protuepidemijskih mjera tijekom prošlotjednih masovnih prosvjeda, piše Guardian.

U srijedu navečer policija je zalupala na vrata njegove supruge Julije Navaljnove, koja je uzvratila da je njezina odvjetnica na putu. Istodobno, bliska Navaljnijeva suradnica, Ljubov Sobol, tražila je od policije da se identificiraju dok su ovi pokušavali otvoriti vrata studija iz kojeg se emitira Navaljni Live.

Odvjetnici Veroniki Poljakovoj policija je dopustila da uđe u stan tek nakon nekoliko sati čekanja ispred vrata.

"Nekad je diranje obitelji bilo protivno kodeksu časti. Sad nema ni kodeksa ni časti", tvitala je Poljakova.

Istražitelji su pretražili urede Zaklade za borbu protiv korupcije, tima koji je izveo nedavnu istragu palače vrijedne više od milijardu dolara navodno izgrađene za Putinovu osobnu upotrebu. Policija je također upala u domove Kire Jarmiš, Navaljnijeve tajnice za odnose s javnošću i drugih pomoćnika, te Ivana Ždanova, predsjednika Zaklade za borbu protiv korupcije.

U međuvremenu je objavljeno da je priveden Oleg Navaljni, Aleksejev brat, potvrdili su njegovi saveznici. Ivan Ždanov tvitao je da je Oleg bio u bratovu stanu kad je upala policija. Nije poznato zašto je priveden.

Oleg Navaljni pušten je iz zatvora 2018. nakon što je odslužio tri i pol godine zbog pronevjere za koju pristaše Navaljnog tvrde da je osmišljena kako bi se izvršio pritisak na Alekseja koji je dobio uvjetnu kaznu u istom slučaju.

Ždanov kaže da se čini da policija vrši pretrese u sklopu istrage poziva na nove prosvjede kojima se krše mjere uvedene u pandemiji koronavirusa.

"Puno 'teškaša' u maskama. Počeli su razbijati vrata", tvitao je Ždanov.

Navaljni se još nije vratio svojoj kući otkako je otrovan i zamalo ubijen u Rusiji prošlog ljeta. Uhićen je prošli tjedan u zračnoj luci pri povratku u Moskvu iz Njemačke gdje se liječio i oporavio.

image
Policija u stanu Ivana Ždanova
Iliya Pitalev

Racije znače dodatni pritisak na Navaljnog dok Kremlj važe hoće li riskirati i odrediti svom najdugovječnijem kritičaru dugu zatvorsku kaznu koja bi ga mogla pretvoriti u političkog mučenika.

image
Stan Alekseja Navaljnog
Natalia Kolesnikova/AFP

Navaljni je već suočen s tri i pol godine zatvora ako odbor za uvjetni otpust sljedeći tjedan odluči revidirati kaznu iz 2014. za pronevjeru, za koju je Navaljni rekao da je politički motivirana. Novi kazneni slučajevi mogli bi dovesti do toga da dobije još jedno desetljeće ili više iza rešetaka. U četvrtak bi na sudu trebao uložiti žalbu na zadržavanje u pritvoru do ročišta za uvjetni otpust, koje je zakazano za sljedeći utorak.

Očekuje se da će se pristaše Navaljnog u nedjelju okupiti drugi uzastopni vikend. Prošlotjedni prosvjedi bili su jedni od najvećih u zemlji u posljednjem desetljeću, a došlo je do razmirica između policije i prosvjednika u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima diljem zemlje.

image
Policija ispred doma Alekseja Navaljnog
Natalia Kolesnikova/AFP

Ruski istražni odbor najavio je u srijedu otvaranje novog kaznenog postupka zbog navodnih kršenja mjera zatvaranja. Moćna skupina također je pokrenula istragu navodnih poziva maloljetnim Rusima da se pridruže prosvjedima.

U međuvremenu su novine Insider, u suradnji s Bellingcatom, objavile nove informacije o udaru FSB-a koji je navodno otrovao Navaljnog novičokom prošlog kolovoza, ostavljajući oporbenog političara da se bori za život.

Koristeći podatke o putovanjima agenata FSB-a dobivene od internetske trgovine, Insider je optužio FSB za smrt trovanjem ruskog novinara, građanskog aktivista i lokalnog političara iz ruske regije Sjeverni Kavkaz. Trojica muškaraca umrla su od nepoznatih uzroka. Putnički zapisi FSB-a pokazuju da su pripadnici jedinice pratili muškarce i potom putovali u regiju malo prije nego što su ovi pronađeni mrtvi.

image
Stan Alekseja Navaljnog
Natalia Kolesnikova/AFP

Novinar Timur Kušajev umro je u kolovozu 2014. Njegov kolega novinar rekao je da sumnja da je Kušajev možda ubijen zbog temeljitog izvještavanja o suđenju vezanom za islamiste optužene za zauzimanje grada Nalčika 2005. godine.

Ruslan Magomedragimov, aktivist, pronađen je mrtav u parku 2015. godine bez ikakvih znakova nasilja, osim onoga što je izgledalo kao nekoliko uboda u vratu. Možda je bio metom zbog svoje aktivnosti oko priznavanja etničke skupine Lezgins.

Nikita Isajev, istaknuti politički aktivist i stručnjak koji je često gostovao na državnoj televiziji, umro je od očiglednog srčanog udara u vlaku 2019. godine. U svojim je javnim istupima bio otvoreno naklonjen Kremlju, a Insider je rekao da nije jasno zašto je i on bio meta.

image
Policija ispred doma Alekseja Navaljnog
Natalia Kolesnikova/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:55