TRAGEDIJA U STOCKHOLMU

POLICIJA USMRTILA MLADIĆA S DOWNOVIM SINDROMOM Majka potpuno slomljena: 'Policija laže! On je najnježnija osoba na svijetu, ne bi ni muhi naudio'

 
Ilustracija: Policija, Stockholm
 Maja Suslin/TT News Agency / REUTERS

Majka 20-godišnjeg mladića s Downovim sindromom potpuno je slomljena nakon što je švedska policija s tri metka usmrtila njezinog sina rano ujutro u četvrtak u Stockholmu. Mladi je muškarac pobjegao od kuće noseći u ruci bezazlenu igračku pištolj.

Policija je za švedski Expressen rekla da su otvorili vatru jer je ‘situacija bila opasna i po život ugrožavajuća’.

Ericu Torellu iz Stockholma bili su dijagnosticirani Downov sindrom i autizam. Imao je velikih poteškoća u razvoju, a njegova majka kaže da nije mogao govoriti.

U noći sa srijede na četvrtak Eric je pobjegao, kao već nekoliko puta do sad. No, ovaj je put sa sobom ponio igračku pištolj.

- Dobio ga je na poklon. Zapravo je pomalo nalikovao na automatsku pušku. Do sad je ležao na hrpi drugih igračaka i gotovo se nikad nije igrao s njim - rekla je Ericova majka Katarina Söderberg.

Eric je ubijen oko četiri sata ujutro u četvrti Vasastan u Stockholmu.

- Probudili su me pucnjevi. Kroz prozor sam vidio policiju. Vikali su nekome da legne na pod i odloži oružje. Potom je došlo još policije i hitna pomoć - rekao je svjedok.

Policija je stigla na mjesto događaja nakon što su dobili dojavu da netko pokazuje pištolj ljudima. Najmanje tri policajca pucala su u njega jer se ponašao ‘prijeteće’ kad su mu pokušali prići, izvijestili su švedski mediji.

Eric Torell je preminuo malo prije šest sati ujutro u četvrtak od posljedica ranjavanja.

- Bijesni smo jer lažu i izmišljaju. On se ponašao prijeteće? On je poput trogodišnjaka. Potpuno mi je to nejasno. Eric ne bi muhi naudio. On je najnježnija osoba na svijetu - rekla je majka.

Tužiteljstvo je otvorilo istragu o mogućem lošem postupanju policije, no nisu htjeli komentirati slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:09