VRIJEDNI 'NOSOVI'

POLICIJA ZAPLIJENILA 167 ROGOVA NOSOROGA Ne mogu stati na kraj krivolovu ovih ugroženih i zaštićenih životinja iako je lov već 40 godina zabranjen

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2019. u 08:00

A newly born baby Eastern Black Rhinoceros calf stands with her mother in their enclosure at Chester Zoo in Chester, northern England, May 18, 2009. The four day old calf is the second Eastern Black Rhino to be born at the zoo in eight months. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN ANIMALS ENVIRONMENT SOCIETY) - RTXIRLB
Phil Noble / REUTERS

Ilustracija

 

Dvojica muškaraca uhićena su na sjeverozapadu Južnoafričke Republike nakon što je u njihovom automobilu pronađeno 167 rogova nosoroga, objavila je u nedjelju policija.

Policija je dobila dojavu o "značajnom" broju rogova i ulovila je muškarce zapadno od grada Pretorije.

Zaplijenjeni rogovi imaju veliku novčanu vrijednost, a bili su namijenjeni za tržište na jugoistoku Azije, istaknula je policija.

Jedna kila roga u Kini i Vijetnamu može postići cijenu do 30 tisuća dolara. Jedan rog prosječno teži između 3 i 7 kila.

Međunarodna trgovina rogovima nosoroga zabranjena je zadnja četiri desetljeća, no krivolov i dalje traje. Svake se godine samo u Južnoafričkoj Republici ubije tisuću nosoroga.

Neki od rogova prodani su kao egzotični ornamenti, a u Kini i Vijetnamu se smatra da imaju ljekovita i afrodizijačka svojstva.

U Africi trenutno ima oko 25 tisuća nosoroga, od čega je 20 tisuća u Južnoafričkoj Republici.

Većina njih su bijeli nosorozi. Crni nosorozi su kritično ugroženi i preostalo ih je samo pet tisuća.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo