UHIĆENJE ISLAMISTA U FRANCUSKOJ

Policija zvala medije da snime jutarnja uhićenja

 AFP

Francuske su elitne jedinice zadale još jedan udarac islamskim radikalima u Francuskoj, uhitivši jučer rano ujutro 19 njihovih pripadnika u gradovima Toulouseu, Le Mansu, Lyonu, Marseilleu i Nantesu te regiji pariškog prstena.

Uhićenja, tvrdi se, nemaju izravne veze s nedavnim ubilačkim pohodima Mohameda Meraha, ali je predsjednik Nicolas Sarkozy nakon uhićenja rekao kako je to dio borbe protiv radikalnog islamizma te najavio nove akcije.

Kalašnjikovi i pištolji

- U Francuskoj nije uobičajeno živjeti s kalašnjikovim u kući - poručio je Sarkozy, komentirajući činjenicu da je kod uhićenih zaplijenjeno više komada kalašnjikova, pištolja i drugog oružja. Nakon kritika da su francuske obavještajne službe zakazale u slučaju Mohameda Meraha, francuski je predsjednik nedavno od policije zatražio procjenu opasnosti osoba za koje je poznato da su sljedbenici i simpatizeri radikalnog islama. Meta jučerašnjeg napada bili su sudionici islamske skupine Forsane Alizza ili Jahači ponosa, s bazom u Nantesu. Među uhićenima je Mohammed Achamlane, vođa skupine prodžihadista koja je zasad poznata više po svojim provokacijama, nego po nasilnim akcijama. Iako se prvotno pretpostavljalo da je i ubojica na skuteru iz Toulousea pripadnik ove islamističke skupine, ta je informacija demantirana.

Sarkozyja opet vole

Uhićenja su provedena dan nakon Merahova pokopa u predgrađu Toulousea . Borba protiv terorizma ponovno je u središtu aktualne predsjedničke kampanje, a mediji su informacije o uhićenjima dobili unaprijed te je bilo dopušteno i snimanje nasilnih ulaza u kuće te odvođenje uhićenika.

- Nemamo izbora, moramo štititi državu i njene građane - poručio je francuski predsjednik kojemu popularnost, nakon ovih događanja, ponovno raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:43